Тежки санкции и отнемане на лицензи. Това ще са наказанията, ако проверка на здравните власти установи нарушения, довели до липсата на важни лекарства в аптечната мрежа в страната. Това заяви здравният министър д-р Асен Меджидиев във Видин. Той уточни, че се проверява дали в аптеките, в които има липси, са заведени искания към търговците на едро.

БГНЕС

„И те, ако ги имат в складовете, дали изпълняват исканията на аптеките. Ако това не се случва, ще има санкции, а ако се хване такъв търговец, ще се отнема лицензът“, категоричен беше министърът. 

Властите проверяват на какво се дължи недостигът на някои лекарства в аптеките

"Мобилизиран е целият отдел на Изпълнителната агенция по лекарствата, като от днес включихме в проверките и екипите на Районните здравни инспекции в страната. Проверяваме наличността и активизирахме българските прозводители специално за антибиотиците. Проблемът е в европейски мащаб. По информация, която получихме тази сутрин, проблем с антиобиотиците има в 25 от 27-те европейски държави. Сезирали сме Европейската комисия и Агецията Ема за липсата на медикаменти. Много от субстанциите, които се използват за тяхното производство, идват от Китай и от Индия. Не може да се говори само за реекспорт. За него трябва да имаме внос. В Министерството на здравеопазването обсъждахме да наложим пълна забрана за износ на медикаменти от България, но не е законосъобразно, тъй като европейските конвенции са такива, че такава забрана може да се налага само при извънредна епидемична обстановка", каза Меджидиев.

"Задължително ще бъде да стартираме законодателна инициатива. Системата СЕСПА не осъществява цялостен контрол върху всички продукти. Ще искаме да променим част от закона за тази наредба, за да може да обхване по-голям брой от медикаментите. Проверяваме всички наличности по складовите ни бази при търговците на едро и това какви заявки са постъпили от аптеките", допълни той.

"Ще се постараем животоспасяващите лекарства да бъдат осигурени", твърди здравният министър.