"Властите проверяват на какво се дължи недостигът на някои видове антибиотици и медикаменти за инхалации в аптечната мрежа в страната". Това заяви министър-председателят Гълъб Донев в Калофер.

По думите му са взети мерки недостигът да бъде компенсиран. 

"Текат проверки дали това е недостиг, който е в аптечната мрежа, или е недостиг въобще по доставките в страната. Когато причината бъде изяснена, ще се предприемат и съответните мерки", обясни Донев и уточни, че това са лекарства, които се изписват от лекари по рецепта.

Премиерът коментира и случая с Христо Грозев, като заяви, че българското правителство и служби поддържат връзка с него и са били създадени условия Грозев да се прибере в дома си безпрепятствено.

"Сигурността му е гарантирана. В постоянна връзка сме с него", подчерта Донев.

На въпрос дали е възможно съставянето на правителство с този мандат, той посочи, че в момента го интересуват по-важни неща, като съставяне на отчети за свършената работа от служебното правителство.

"НС се занимава с всичко останало, но не и с основната си дейност - законотворчеството. Всички закони по ПВУ са внесени от служебното правителство, но не съм оптимист, че ще бъдат приети повече от 2 или 3 законопроекта по плана", добави Донев.

"Служебното правителство си свърши работата, проектите отлежават от октомври досега, движението е нулево в парламента", подчерта той.

По други теми, служебният премиер каза, че ЕК задължава България да намали с 10% въглеродните емисии още тази година. "Това не е приемливо за нас и ще настояваме този ангажимент да бъде отсрочен във времето", каза още Донев.

"Няма да е тайна, ще внесем електроенергийна стратегия, която да покаже развитието на енергийния сектор в България в близките няколко години, залагането на нови ядрени мощности, да предвиждат се такива", коментира премиерът.