Връщат ли се към нормалния си работен ритъм медиците от първа линия, които денонощно се грижиха за заразените с COVID-19?

25 нови случаи на коронавирус у нас, починал е 68-годишен мъж от Благоевград

Докато лекарите посрещаха и лекуваха болните от коронавирус, самите те често се оказваха в ролята на пациенти. Над 10% от медицинския персонал у нас премина или все още преминава през заболяването.

Това са общо 270 случаи, като три от тях завършиха фатално. През днешния ден има нови двама заразени лекари. В последните месеци най-много положителни проби дадоха медицинските служители „Пирогов" - 72-ма. Деветима от тях все още не са напълно излекувани.

За стотици лекари, сестри и санитари единствен „дом” в последните близо 3 месеца бяха клиниките, грижещи се за болни от COVID-19. Такива пациенти посрещаха и изпращаха ежедневно в 77 болници в страната. За едни от най-тежките случаи се е грижил д-р Георгиев от „Пирогов”. 

След 100 дни: Спират брифингите на Националния оперативен щаб

„Бих казал, че постоянно с това сме живели. Имало е моменти, в които сме били почти на пълен капацитет пълни”, обясни д-р Георги Георгиев. "От „Пирогов" 400 колеги са били на първа линия през този период от 100 дни. В момента имаме един пациент, който е с COVID и му предстои изписване в петък, така че ние реално вече няма да имаме такива пациенти. Засега! Но това не означава, че не остава готовността на болницата”, заяви проф. Асен Балтов, директор на „Пирогов”.

От понеделник болницата вече работи в обичайния си ритъм. „От ден на ден виждаме, че потокът от спешни пациенти се увеличава. Факт е, че и много хора, които са чакали да премине карантинният период, започнаха да се обаждат и да търсят начин да продължат лечението си”, обясни проф. Балтов.

Патриарх Неофит с жест към служителите на столичната Бърза помощ по повод 1 юни (СНИМКИ)

Страхът от втора вълна обаче остава. „Хората емоционално се измориха, физически се измориха, така че ако се случва нещо такова, да ни даде достатъчно време да се отърсим от това, което се случваше до момента”, заявява д-р Георгиев.

Страхът остава и в сирените на линейките, защото спешните медици и днес бързат за стотици адреси. „Не бих казала, че вече се успокояваме, защото докато не приключи, няма как да бъдем спокойни”, заявява д-р Кристина Минчева от ЦСМП-София.

За спешния медик връщането към нормалността ще дойде със срещата с внуците, които не е виждала от 13 март. Заразеният персонал в Спешна помощ е 15 души. Нито един спешен медик обаче не е спрял работа по време на епидемията.

Кунчев: Маските ще останат задължителни много дълго време (ВИДЕО)

„В тези моменти на всички надеждата им е в нас. Всички се молят да оздравеят и разчитат на нас
”, обяснява д-р Слави Тодоров от ЦСМП-София. Именно медиците бяха първите, на които Щабът днес благодари.

„Най-вече на тези, които работиха на първа линия и които се справиха! И се справят и в момента”, заяви ген. Венцислав Мутафчийски. Благодариха им и хиляди непознати хора - с аплодисментите си, доброволния труд или подаръците.

„Всички тези жестове, които хората направиха, просто показаха, че има все още човещина в тях. Станахме по-добри, по-човечни. Не беше изпитание, беше урок”, смята доктор Тодоров.

Урок, който, според медиците ни, ще ни помогне да посрещнем всяка следващата криза с повече вяра в тези, които всеки ден слагат белите си престилки.
nova.bg