брифинг ЩАБ
брифинг ЩАБ / МС, пресцентър
През последното денонощие има 25 нови случая на коронавирус у нас. Така общият брой на заразените става 2585. Това съобщи председателят на Националния оперативен щаб ген. Мутафчийски на брифинга в Министерския съвет.

Мъж на 68 години е починал в Благоевград, добави той.

Сред новозаразените е тийнейджър на 17 години в София със минимална симптоматика, както и двама лекари на Пловдив и Сливен.

През денонощието са излекувани още 116 души, като общият им брой е 1302.

брифинг ЩАБ
МС, пресцентър


В момента на лечение в болници са 141 души, като от тях 8 са на интензивно лечение, обобщи Мутафчийски.

Ген. Мутафчийски обобщи и свършеното от Щаба през последните 100 дни, каква е била ситуцията в началото и в момента.

След 100 дни: Спират брифингите на Националния оперативен щаб


"Това е стотният ден от създаването на Щаба. Броят на брифингите е 129. Лабораториите в началото бяха 2, сега одобрените от здравното министерство са 32 лаборатории, а общият брой на лабораториите, които работят с коронавирус, са 143", посочи той.

брифинг ЩАБ
МС, пресцентър


Мутафчийски подчерта, че на 27.02 е имало около 700 инфекциозни легла в страната, а сега те са над 7000, като от тях 1347 са интензивни с респиратори.

"Повишена бройка на заболеваемост се наблюдаваше в началото на април месец. След това се забеляза пик на смъртността. Следващия момент, в който имаше повишена заболеваемост, е в седмица 20-26 април. Тогава достигнахме най-голям брой новозаразени - 433 души. Дотогава бяхме стигали до 293 случая. За наша радост повече не достигнахме такъв пик. Закономерно след това имаше спадане. Откриха се много клъстъри, които бяха туширани. В средата на май се регистрираха 18, а след това и 20 случая", припомни той.

Ген. Мутафчийски изброи и най-честите симптоми на заболяването - кашлица, температура, пневмония. 

На последния редовен брифинг ген. Мутафчийски благодари на всички, които с дисциплина са се опазили здрави, както и на всички, които работят "на първа линия". Той благодари и на областните управители и кметовете, които първи са се организирали и са създали местни кризисни щабове.

Шведският епидемиолог Тегнел призна: Швеция сгреши със стратегията за коронавируса

"Цифрите говорят. Мисля, че и народът разбра, че мерките бяха навременни", обяви проф. Тодор Кантарджиев, който даде за пример главният епидемиолог на Швеция, който призна, че е сгрешил с предложените мерки.

брифинг ЩАБ
МС, пресцентър


Доц. д-р Ангел Кунчев пък посочи, че идеята наистина е всички мерки да отпаднат на 15 юни, но решението ще се вземе през следващите дни.

"Идеята е всички мерки да отпаднат, като остане универсалната препоръка за дезинфекция и спазване на дистанция", обясни той.