/ БТА
"За нас правителство на всяка цена не е решение и ние няма да го подкрепим." Това заяви председателят на парламентарната група "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова на консултациите между БСП и ИБГНИ, на която бяха поканени  от левицата, която получи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

ко виждате формула без ГЕРБ и ДПС да бъде съставено правителство, ние сме съгласни. Но да разчитаме на гласовете на тези две формации би било подмяна", категорична бе Манолова.

"Не водим разговори с ГЕРБ и ДПС и категорично сме заявявали, че няма да правим правителство с тяхно участие или подкрепа", изтъкна от своя страна Корнелия Нинова, която домакинстваше преговорите. По нейно настояване те бяха напълно открити за медиите.

„Много преди да се срещнем в този и предишния парламент, четири години поред се борим с този модел на управление. Били сме подлагани на изкушенията на ГЕРБ за постове, подлагани на бухалката на Борисов при несъгласие. Изпитали сме всичко“, допълни лидерката на левицата.

Борисов: Няма да има правителства, докато диктаторът Радев не бъде преизбран

"Сега очакването беше, че формациите, които са изпратили в парламента, ще успеят да подкрепят едно редовно правителство, така че Борисов окончателно да бъде премахнат от властта. След изявлението на Слави Трифонов онази вечер е ясно, че мнозинство от партиите на промяната е невъзможно да бъде сформирано. Той не пожела да поеме отговорност за това да подкрепи, да участва в правителство. Прави го вече във втори парламент, за трети път”, коментира още Манолова.

На срещата стана ясно, че БСП може да разчита на депутатите от ИБГНИ, които я подкрепиха в решението на БСП да забави връщането на мандата, за да може Народното събрание да актуализира бюджета. Те заявиха, че ще гласуват "за" съкращаване на срока между двете четения.





Манолова поиска в замяна подкрепа от БСП за важни за тях приоритети, които коалицията настоява да бъдат гласувани в оставащото време на 46-тото Народно събрание.

„Освен минимална пенсия от 369 лв. за всички български пенсионери, плюс ръст на социалната пенсия за възраст и социалната пенсия за инвалидност, ще настояваме и втората година от майчинството да се плаща в размер на минималната работна заплата. Става дума за 30 хиляди майки", посочи още Мая Манолова.

Другите важни теми за ИБГНИ са подпомагането транспортния и туристическия бранш, фермерите, както и осигуряване на пари за преодоляване на евентуална мигрантска криза.

Нинова: Ще оставим пенсионерите без преизчисляване на пенсиите, ако веднага върнем мандата

"Служебният кабинет не е очаквал и мигрантска криза и затова не са заложени достатъчно средства и за охрана на границата и военнослужещите трябва да бъдат подкрепени“, заяви Манолова.

От ИБГНИ също така смятат, че има достатъчно време за вземането на решение за закриване на специализираните съд и прокуратура. Както и да бъде отложено поскъпването на цената на тока.

Николай Хаджигенов поздрави Корнелия Нинова за решението да задържи мандата максимално, за да може през това време парламентът да свърши важни задачи.
Той посочи, че сред другите задължителни приоритети е започването на съдебна реформа.

„Ще направим всичко възможно това да се случи. Другото, което трябва да продължим и може би ще приключи за две седмици, поне в първата си част, е Временната комисия за полицейското насилие и подслушването на протестиращи граждани. Ще ви подкрепим и говорим с вас за всички възможни политики“, уточни зам.-председателят на ИБГНИ.