Корнелия Нинова заяви, че партията ще задържи мандата за съставяне на правителство в разумен срок - до 10-15 септември. Това изказване тя направи преди срещата в Народното събрание с представители на "Изправи се БГ!Ние идваме!" за консултации в опит за получаване на подкрепа за съставяне на редовно правителство.

БСП стартира преговорите с т.нар. партии на протеста за сформиране на правителство с третия мандат. Той бе връчен на Корнелия Нинова от президента в петък.

Борисов: Няма да има правителства, докато диктаторът Радев не бъде преизбран

Нинова коментира, че ако от БСП върнат мандата веднага, президентът трябва да разпусне Народното събрание и да насрочи избори. „Така ще оставим пенсионерите без преизчисляване на пенсиите, работниците без обезщетения, ако бъдат затворени фирмите, болните, които вече препълват болници, без Ремдесивир, който липсва, лекарите без 1 000 лева на първа линия, както и полицаите и военните без средства за охрана на границата пред заплага от мигрантска вълна”, смята тя.



Нинова се обърна към Борисов, които по-рано я порица, че не връщат мандата, при положение, че никоя партия не показа подкрепата си към БСП.

"Г-н Борисов, преди да давате оценки на другите партии, си отговорете на въпроса: защо никоя от партиите не желае да разговаря с ГЕРБ и кой днес е в тотална изолация. Ако гледате на сигурността на България, на здравето на хората, на доходите и бедноста на игра, която играхте 12 години, то ние гледаме на тези въпроси като отговорност."

Ако днес за последно чуем, че няма да има подкрепа, имаме избор - или веднага да върнем мандата, или да проявим отговорност и да го задържим, докато не намерим отговор на тези най-важни въпроси за българиския народ. Ние избираме второто, посочи Нинова.

"Ако не постигнем съгласие, то поне да проявим разум и да формираме мнозинството на промяната, което в кратки сорокове да направи актуализацията на бюджета". Нинова обяви, че ще предложат да се съкратят сроковете между първо и второ четене (на 7 септември е срока за второ четене).