Политиците на всички нива трябва да се вслушат в гласа на народа. Това заяви президентът Румен Радев на дискусия в смолянския музей с представители на институциите и общественици.

„Аз затова съм тук, да чуя вас, защото нашият народ е мъдър. Когато политиците ни загубят вярната посока, той може да ги върне много бързо. И за да става това без катаклизми, е важно навреме да се вслушаме във вашия глас“, каза държавният глава в Смолян.

Манолова със заявка да подкрепи правителство, ако не участват ГЕРБ и ДПС (ВИДЕО)

Перспективите пред област Смолян могат успешно да се реализират, ако в региона се създават предпоставки за развитие на комуникационни връзки от различен тип. Необходимо е да се подобри не само транспортната, но и дигиталната, инфраструктурната и енергийната свързаност, като се прилагат и нови технологии и се поставят амбициозни цели, допълни Радев.

Румен Радев в Смолян

По време на срещата беше откроена необходимостта от държавна подкрепа за подобряване на транспортната свързаност. Румен Радев посочи, че предвид планинския характер на района, са необходими повече усилия за подобряване на свързаността. „Комуникациите са изключително важни в този район, и то не само в транспортно отношение“, заяви президентът и допълни, че в следващите 20 години технологиите ще позволяват въвеждане на различни видове транспорт, включително въздушен, като удобна и евтина форма на придвижване, която да спестява време и ресурси. „Ако искаме да привлечем инвеститори и то сериозни, трябва да отчитаме фактора за спестяване на време“, допълни Румен Радев и допълни, че тричасово пътуване от Пловдив до Рудозем, например, е голяма загуба на ресурс за бизнеса.

По думите на Румен Радев от значение е и енергийната свързаност от гледна точка на производствената дейност в района. Президентът подчерта, че в областта трябва да се работи и за дигитализация – за подобряване на скоростта, обема и достъпа до информацията.

Строителството на ГКПП „Рудозем-Ксанти“ завърши

Президентът приветства завършването на строителните дейности на граничния контролно-пропускателен пункт „Рудозем-Ксанти“, чието откриване ще създаде предпоставки за задълбочаване на търговския обмен и на връзките с Гърция. „Това е обект, който вече е готов“, допълни Румен Радев и посочи, че е необходимо да се модернизират входно-изходните точки на страната ни със съседните страни.

Румен Радев в Смолян

По време на дискусията беше поставен въпросът за неизгодните за страната ни концесии на находища с природни богатства. „В последните години „концесия“ се превърна в мръсна дума заради ниските такси и износа на безценни суровини на безценица“, посочи Румен Радев и допълни, че са необходими не само законодателни, но и организационни промени и сериозни контролни механизми. Както при добива на полезни богатства, така и от дървесина, добавената стойност при обработката им трябва да се развива и остава в България. В същото време, посочи президентът, по отношение на добива е необходимо да се отчитат и екологичните стандарти и съвременните методи за добив.

Държавният глава напомни, че в преработения от служебното правителство План за възстановяване и устойчивост е предвиден проект за Национален център за контрол и наблюдение, който е предложен от Администрацията на президента. По думите му, центърът ще предоставя своевременно информация за незаконна сеч, нерегламентирано строителство, ще следи чистотата на въздуха, водите, съобразно екологичните норми.

Относно подобряването на здравната грижа в планински и труднодостъпни райони, какъвто е област Смолян, държавният глава посочи, че в Плана за възстановяване и устойчивост e включен и проект за създаване на система за спешна медицинска помощ по въздуха, който позволява своевременна реакция на медиците в първия „златен“ час след инциденти.

Според Румен Радев наред с необходимостта от въвеждане на нови технологии и разработване на инфраструктура, не бива да се откъсваме от българските си корени. "Ако загубим нашите традиции, култура и образование и не инвестираме в нашите деца, ние ще се разпаднем като общество“, посочи президентът. Той добави, че Родопа планина отдавна се е утвърдила като една от духовните крепости на българщината.