/ Георги Димитров
Няма нещо по-страшно от това да се блокира работата на парламента. Това каза на брифинг в парламента Мая Манолова, председател на ПГ "Изправи се! Мутри вън!" във връзка с провалилото се днес пленарното заседание и останалата без подкрепа проектопрограма за работа на депутатите преди Великден.

ГЕРБ, БСП и ДПС гласуваха с "въздържал се" и така на практика проектопрограмата не бе приета.

Манолова сравни случилото се днес - Велика сряда в парламента с библейския сюжет, разказващ за предателството на Юда, извършено за 30 сребърника, като посочи, че е било извършено предателство спрямо българския народ за над 13 млрд. лв.

Промените в Изборния кодекс влизат отново в дневния ред на парламента в четвъртък

"Направиха го три партии, които блокираха парламента, блокираха неговата работа. Няма нещо по-страшно от това да се блокира работата на парламента", каза Манолова.

Мая Манолова апелира към председателя на Народното събрание Ива Митева и председателите на парламентарни групи - незабавно важните за хората теми, да влязат в пленарна зала.

Тя посочи, че на практика остават блокирани Планът за възстановяване и устойчивост, 50-те лева добавки за пенсионерите, преизчислението на пенсиите, подкрепата за хората с увреждания, подкрепата за малките и фирми и за микро-предприятията, подкрепата за самоосигуряващите се лица.

Новите партии в парламента обвиниха старите за проваленото пленарно заседание

Ние настоявахме, но не беше обсъдено и гласувано изслушването на Комисията по енергийно и водно регулиране /КЕВР/, каза Манолова и предупреди, че предстои повишаване на цената на парното с до 138 процента, както и на цената на тока, а в комисията влизали за обсъждане и бизнесплановете на ВиК дружествата, в които било заложено повишаване цената на водата. Манолова констатира, че не е било обсъдено и предлаганото от парламентарната група на "Изправи се!Мутри вън!" проект на решение за намаляване на депутатските заплати на 1 400 лв.

Всички тези решения бяха блокирани, те не се включват в програмата на парламента, а парламентът се занимава със Закона за партиите, Изборния кодекс, парламентарния правилник, коментира Манолова, след което посочи, че темите, които интересуват българските граждани, са извън вниманието на 45-ото НС.
БТА