/ Георги Димитров
От "Изправи се! Мутри вън!", "Има такъв народ" и "Демократична България" обвиниха ГЕРБ, БСП и ДПС за проваленото пленарно заседание.

Днес депутатите на два пъти не успяха да приемат програмата за работата на парламента и заседанието беше прекратено. Предложеният дневен ред за двата пленарни дни до Великден беше отхвърлен и при прегласуването със 79 "за", 6 "против" и 123 "въздържал се".

Депутатите не приеха програма за работата на парламента и заседанието беше закрито


Г-н Борисов нали обичаше да брои 165 души - новото мнозинство. Ето го новото мнозинство в пленарната зала от ДПС, БСП и ГЕРБ, което, ако гласува така юнашки, вероятно би могло да направи и трети мандат, стига президентът да се обърне към тях, коментира Арман Бабикян /"Изправи се! Мутри вън!"/. Той допусна, че някои от тях не искат комисия за "Росенец", други не искат комисията срещу полицейското насилие. Всеки има своите мотиви да бъде против този дневен ред и станахте свидетели на този формален парламентарен абсурд, коментира Бабикян и в рамките на шегата добави, че "може би има шанс за третия мандат".

Христо Иванов, "Демократична България", коментира, че ГЕРБ, ДПС и БСП са бламирали днес дневния ред, заради промяната в изборните правила. Има видим консенсус срещу промените в ИК и допълнителното въвеждане на сигурен машинен вот, смята той. Според Иванов всяка политическа формация ще трябва да даде рецепта за излизане от политическата криза, в която официално се намираме. По думите му, много трудно може да се излъчи мнозинство в парламента сега.

Попитан как ще преодолеят този блокаж на Народното събрание, Станислав Балабанов от "Има такъв народ" коментира, че, ако трябва, ще се отиде на нови избори. Суверенът ще прецени и отново ще раздаде картите, защото виждате каква е ситуацията в пленарната зала - 50 срещу 100 и кусур въздържали се, не става, добави той.

ВМРО излезе на протест заради промените в Изборния кодекс (ВИДЕО/СНИМКИ)

Попитан дали ще подкрепят правителство на някоя от останалите протестни партии, Балабанов каза, че всичко е в ръцете на президента. Да видим на кого ще връчи третия мандат, но като гледате днес какво се случи в пленарната зала, която и да е партия, ако предложи правителство, говоря от тези, които са от протеста, ще бъде задушена, смята той. Да видим какво ще се случи с третия мандат, да не се смеем всички с глас от странните решения и изненади, които могат да се случат, коментира Балабанов.

Проектопрограмата на парламента за тази седмица предвиждаше депутатите да приемат на второ четене промените в Изборния кодекс, на първо четене - изменения в Закона за политическите партии, както и да обсъдят създаването на временни комисии за законосъобразността на изградените обекти в парка "Росенец" и за полицейското насилие на протестите миналата година.

Машинно гласуване на следващите избори, ще има и видеонаблюдение (ВИДЕО)

В същото време от ВМРО протестираха до сградата на Народното събрание срещу промените в Изборния кодекс, с които се отменя ограничението за броя секции в страни извън ЕС и се отнема правото на партията да има свои представители в районните и секционните комисии, въпреки че е представена в Европейския парламент.
БТА