Брошурата Любов без последствия
100822
Брошурата Любов без последствия
  • Брошурата Любов без последствия
Брошури за сексуално ограмотяване, илюстрирани с гей двойки и предназначени за анонимни здравни кабинети и за гей клубове, се появиха в български училища. Здравният министър Кирил Ананиев определи като провокация случилото се и обеща наказания за виновните. Според здравното министерство, регионални здравни инспекции са допуснали разпространението на листовките. Директори на инспекции обясниха пред Дарик, че не са били информирани от министерството за съдържанието на брошурите, когато то им ги е доставяло. Някои училищни директори и здравни инспектори обаче проявили разум и унищожили листовките, преди те да достигнат болшинството от учениците.

За приключенията на пениса Кънчо и сексуалното образование
 
Брошурата била част от здравно-образователна програма, финансирана от Глобалния фонд на ООН, и била складирана в районните здравни инспекции в страната, твърди ресорният министър Кирил Ананиев. Инспекциите в Хасково, Монтана, Ямбол, Видин и Кърджали, обаче според министъра, са допуснали разпространението на дипляните в училищата.
 
Тя е свързана с целевата група, която се казва МСМ или това означава „Мъже правят секс с мъже“. Разбира се, това е важна тема и ние въобще не я подценяваме, но има определен регламент, по който тази брошура трябва да отиде само и единствено в кабинетите за анонимно и безплатно консултиране и изследване на хората от тази група за наличие на СПИН. В никакъв случай тази брошура не е била предназначена за училищата, поради което веднага, след като получихме информация, че тя се разпространява в училищата, заедно с Министерството на образованието от една седмица правим всичко възможно, за да приберем тези брошури, за да не достигнат до децата, които са невинни и нямат нищо общо с този проблем. Това е една провокация, която в момента разследваме, и всички виновни лица ще бъдат наказани по съответния начин“, каза министър Ананиев.

гей двойка брошура
nova.bg

Анкета на ЕК пита ученици: Момче, момиче или ...друго
 
Брошурата не е нова, но илюстрира хомосексуални сцени и е с предназначение, за да предпази от полово предавани болести този контингент от хора, информира Дарик д-р Елена Кабакчиева от Фондация „Здраве и социално развитие”, участвала в изготвянето на листовката.
 
„Мястото е в гей клубове и в такива общности на гей партита. Програма СПИН спря преди година и половина. Нямате представа какво се случва в гей общността. Светът сериозно се бори с ХИВ. Угрозата е толкова сериозна, че трябва да помислим как да го направим това, така че да хване дикиш“, посочи Кабакчиева.
 
Как обаче брошурите стигат до учениците?
 
Противно на твърденията на министерството, здравната инспекция в Монтана не е раздавала брошури, категоричен бе директорът ѝ д-р Елена Борисова:
 
Не сме раздавали брошура. Най-вероятно министърът на здравеопазването е заблуден от Министерството на образованието“.
 
Ямболската здравна инспекция се оказа, че не е получила указания, че въпросното съдържание на брошурите не е подходящо за деца и ученици, подчерта пред Дарик директорът на инспекцията д-р Лиляна Генчева.
 
Ние получихме писмо от министерството, което е адресирано до 28-те РЗИ-та. Пише: Уважаеми дами и господа, предстои финалното разпределение на здравно-образователни материали за превенция на ХИВ СПИН. Прилагам и копие на първа страница на материалите. Вие бихте ли могли по първата страница на една снимка да предположите какво има в тази дипляна? Защо това писмо е изпратено до 28-те РЗИ-та? Никъде в писмото няма някакво указание, че тези дипляни „Любов без последствия“ не са предназначени за ученици. Аз не казвам, че ние не сме виновни, защото в протокола „Любов без последствия“ е написано с абревиатура За МСМ. Честно казано, аз, докато не прочетох дипляната, не можах да разбера какво означава МСМ. Това означавало „мъж прави секс с мъж“. В едното училище по преценка на медицинския специалист и на директора на училището такива дипляни не са раздавани на децата. Слава Богу, че някой е преценил правилно. На територията на нашата област в едното училище са унищожени дипляните, в другото училище вече са иззети“, каза д-р Генчева.
 
 

Без да коментирам дали е редно учениците да получават в училище материали с хомосексуални сцени, по-съществено ми се...

Публикувахте от Momchil Petrov в Сряда, 27 февруари 2019 г.

Образователният министър: Не подкрепям проповядването на джендър идеологията в училище
 
Случаят предизвика множество реакции и в социалните мрежи, където редица потребители не скриха възмущението си от появата на провокативните брошури в родни училища.