400 лева за пазар по време на "Черния петък" -толкова средно са похарчили хората, които вчера се впуснаха в преследване на намаления, съобщава NOVA
По данни на един от най-големите сайтове за онлайн пазаруване у нас само през първата половина на деня вчера в електронния магазин клиентите са похарчили около 25 млн. лева. Това е с близо 20% повече в сравнение с миналата година.

Най-скъпата покупка е смарт телевизор с цена 5999 лв. А най-голямата сума, регистрирана в една поръчка, е 8629 лв., тя е направена от Карлово.

Над 250 проверки е направила КЗП по време на „черния петък”

"Черният петък" у нас премина с много намаления, но не всички реални, констатира Комисията за защита на потребителите след 250 проверки в търговската мрежа.

„15 са случаите на конкретни нарушения, но част от проверките все още не са приключили. Тяхната цел е да установят дали старите цени на стоките са прилагани, така както изисква законът”, обясни председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

Повечето потребители обаче, се обединяват около съмнението, че не всички артикули имат реално намаление в цената. От контролните органи отчитат, че именно това са и част от нарушенията, на които са се натъкнали тази година.

Краят на „черния петък” не е краят на намалените цени

„Може да се окаже, че е анонсиран голям процент, а когато влезете в магазина, се оказва, че едва за няколко стоки важи този процент”, обясни Маргаритов. И въпреки разнопосочните мнения - имало е и приятна изненада - Черният петък намалил цените и на книгите.

„Хората останаха много приятно изненадани от факта, че имаме намаление. И често пъти се връщаха, за да си вземат още нещо.  Напливът вчера беше много по-голям, като имахме обявени намаления 10% на всички артикули в книжарницата и 10% процента на филми”, обясни Златка Александрова, която работи в книжарница.

А според данните на един от най-големите  онлайн магазини поръчаните продукти по време на "Черния петък", са 185 хиляди. Сред най-търсените от потребителите стоки са малките домашни електроуреди, детските играчки, телевизорите и мобилните телефони, както и козметичните продукти.

Колко време прекарват европейците в пазаруване? Изследване, проведено в няколко страни, поставя на първо място германците. Те прекарват 35 минути дневно в обиколки по магазините. След тях се нареждат жителите на Холандия и Великобритания, които също отделят повече от 30 минути на ден. На дъното на класацията е Румъния - хората там пазаруват едва 17 минути дневно.
nova.bg