/ БГНЕС
Няма заплаха за енергийната сигурност на България. Това заяви за БТА Лена Бориславова, началник на политическия кабинет на министър-председателя Кирил Петков. Бориславова коментира съобщението на Министерството на енергетиката, че доставките на природен газ от „Газпром Експорт“ ще бъдат спрени, считано от 27 април 2022 г. 

Правителството е готово от месеци с план за действие в такъв случай. Подсигурени са алтернативни доставки, няма причина за паника и за никакво притеснение, увери Бориславова. 

Русия спира доставките на газ за България

Премиерът Кирил Петков и вицепремиерът Асен Василев са уведомени за ситуацията, няма риск за енергийната сигурност на България. Заставаме зад позицията на Министерството на енергетиката и министър Александър Николов, каза още тя. 

По-рано от Министерството на енергетиката излязоха с позиция, че българската страна е изпълнила изцяло задълженията си и е извършила всички плащания, изисквани по настоящия договор. Повече информация ще бъде дадена от министър Александър Николов на брифинг пред медиите в сряда, от 09:00 ч.
БТА