Общопрактикуващи лекари в Пловдив са принудени да връщат пациенти заради липса на ваксини.

Хората в ДКЦ 1 в града под тепетата са изненадани от спирането на имунизация и то без да им се даде информация защо се случва това, предава NOVA.

„От снощи се гърми по всички медии, че личните лекари,което е най-правилното, ще извършват ваксинациите. Идваме на място - няма”, сподели един от чакащите за имунизация.

Около 8 000 жители на Пловдивска област вече са ваксинирани

„Честно казано не мога да ви отговоря защо няма ваксини. За пореден път се говори едно, а се върши друго. Общопрактикуващите лекари сме като някакви топки, разкарвани между различните институции”, оплака с е д-р Александър Калайджиев.

По думите му, от един месец личните лекари са получили разпореждане да изготвят списъци с желаещи за ваксинация. „При положение, че съм дал бройката за желаещите и имах уговорен ден и час, в който да отида да си взема медикаментите, се оказа, че те са били раздадени предишния ден”, посочи той.

„Заявил съм три флакона за 30 души за нашата практика, в която сме трима лекари. Всеки от нас да ваксинира по 10 души е съвсем нормално, защото на всеки един пациент трябва да се обърне внимание”, заяви медикът.

От РЗИ-то в Пловдив признаха, че знаят за проблема, но обясниха, че са раздадени над 3 хиляди ваксини на личните лекари още в неделя и към този момент ваксини няма. очкава се нова пратка с медикаментите в края на седмицата.
nova.bg