/ БТА
Министърът на здравеопазването откри нова PCR-лаборатория в Разлог
Министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов откри нова лаборатория за изследване на COVID-19 по метода на полимеразната верижна реакция (PCR) в община Разлог, съобщиха от здравното министерство.

В нея изследването на пробите ще се извършва за по-малко от 24 часа. Инвестицията е за близо 150 хил. лв., като от тях 90 хил. лв. са осигурени от Министерството на здравеопазването.

Мобилни екипи тръгват към отдалечените населени места да ваксинират желаещите (ВИДЕО)


Пред медии в Разлог проф. Ангелов посочи, че навсякъде в страната е създадена логистика за навременното доставяне на необходимите количества ваксини срещу коронавирусната инфекция.

Мобилните екипи за ваксинация в труднодостъпните региони вече работят. „Те ще бъдат на разположение на Министерството на здравеопазването, което ще се координира с Националното сдружение на общините и с кметовете в кои населени места да се изпращат екипи.

Приоритетно това ще бъдат регионите, в които достъпът на населението до общопрактикуващ лекар е затруднено“. Регионалните здравни инспекции ще разчитат на органите на МВР при доставката на ваксини до кабинетите на личните лекари в отдалечените населени места.

Кунчев: Втората доза от ваксината подсилва имунитета и няма краен срок, има оптимален (ВИДЕО)

В отговор на журналистически въпрос относно избора на ваксина срещу COVID-19, министър Ангелов обясни, че избор има и в момента, но той е съобразен с преценката на лекаря, извършващ имунизацията, защото медицинското лице най-добре може да прецени здравословното състояние на желаещия да бъде имунизиран.

„Радостно е, че хората избраха ваксината, избраха да чуят гласа на науката и не се поддадоха на онези мнения, които са вредни, а дори и опасни за здравето им. Благодарение на ваксинирането българите ще изградят един здравен щит срещу COVID-19 и по този начин ще се справим със заболяването“.

Министърът на здравеопазването припомни, че някои държави в Европейския съюз и извън него са изградили ваксинационните си стратегии само върху един тип ваксина, било то иРНК или аденовирусна, и това не им е създало проблеми.