Активната страна трябва да е човекът, които трябва да бъде ваксиниран с втората доза. Тя се води, че подсилва имунитета и няма краен срок. Но има оптимален такъв. Това заяви в ефира на NOVA държавният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

"Организацията вече е създадена, ние много разширихме фронта, но ако някъде има недостиг, то е заради броя на получените у нас ваксини", категоричен е той.

По думите му в хладилниците не стоят ваксини, които да не се употребяват, а всичко е раздадено.

Попитан за това дали има опасност за имунизирането на възрастните хора с ваксината на AstraZeneca той заяви, че няма никакъв риск за тях. За да бъде пусната от Европейската комисия по лекарствата, то тя има необходимите качества и е безопасна, коментира още доц. Кунчев.

Асен Балтов разкри кога продължава масовата ваксинация у нас

По отношение това кога ще има регулярни доставки на ваксини и дали съответно ще може да има индивидуален избор на коя тях да ни бъде поставена Кунчев подчерта, че такъв избор ще е възможен при достатъчно количества.

На въпрос кога ще стигнем Румъния по брой на ваксинираните, той заяви, че не го интересува дали България е с една седмица по-назад или по-напред. По думите му най-важният показател е достатъчният брой ваксинирани, с който може бъде победено заболяването.

15 души с COVID-19 починаха, близо 11 хил. ваксинирани за денонощие

"Осигурили сме ваксините, които се правят в цяла Европа и в САЩ. Иначе има и много евтини ваксини, но те са с ефективност 55%. Тогава дали хората щяха да искат да се ваксинират", запита той

Ролята на ваксината е да предотврати тежкото боледуване, допълни още Кунчев.
NOVA