/ БТА
Латвия прие от България координационната роля на инициативата "Три морета" на завършилата в София Шеста среща на върха на инициативата. Президентът Румен Радев предаде на церемония флага на инициативата на латвийския държавен глава Егилс Левитс.

Радев: Проектите на „Три морета“ ще променят коренно развитието на нашия регион

На Срещата на върха в София беше приета Съвместна декларация на държавните ръководители. Президентът Радев посочи, че тя е израз на общата политическа воля да се работи за ускореното развитие на региона чрез подобрена транспортна, енергийна и инфраструктурна свързаност, чрез стимулиране на публично-частните партньорства, чрез въвеждане на нови иновативни модели за развитие.

Георги Димитров

България пое домакинството на инициативата "Три морета" във важен етап, когато се стремим да ускорим прехода от политическо говорене към практически действия и реални резултати, посочи президентът Радев. Той отбеляза, че е постигнато съгласие за споразумение между агенциите за насърчаване на инвестициите на страните в инициативата, задълбочено е и партньорството между индустриалните камари. По предложение на България е сключено споразумение за партньорство и изграждане на партньорска мрежа между агенциите за иновации на страните от "Три морета". Радев отбеляза и първите три инвестиции по инициативата - в транспорт, енергетика, дигитализация, случили се в последните месеци, и изрази надежда, че това ускорение и динамика ще продължат и за в бъдеще.

Срещата на върха в София е ясно доказателство, че в резултат на общата политическа воля, подобрена координация, усърдна работа, инициативата се развива с бързи темпове, има реални резултати и става все по-привлекателна в регионален и в глобален план, обобщи Румен Радев.

В рамките на завършилата среща беше валидирана пощенска марка по случай българското домакинство на "Три морета".

Георги Димитров


Говорили сме с президента Радев за следващите стъпки, които ще се правят след срещата в София. Успехите сега са много значителни, можем да използваме тези постижения от предходните срещи на върха по време на срещата в Рига, но също така ще сложим акцент върху частните инвестиции, които са много важни. Това каза латвийският президент Егилс Левитс в отговор на въпрос на БТА какви ще бъдат приоритетите при председателството на Латвия на инициативата "Три морета", на пресконференцията в края на срещата на върха в София.

Разбира се, публичните инвестиции в "Три морета" са много важни инструменти за нашите инициативи, но не са достатъчни. И това ще бъде една от целите ни - да направим региона ни привлекателен за повече инвестиции, каза президентът на Латвия. Не само инвестиции като такива, но и инвестиции в конкретни инфраструктурни проекти, които са във фокуса на инициативата ни, добави Левитс. Също така по време на срещата обсъдихме необходимостта да привличаме обществото, особено младите хора. Регионът като география е винаги тук, но регионът, който е в главите на хората, това е една идея, и тази идея - за инициативата "Три морета", трябва да се развива и да се задълбочава от младите хора особено, коментира латвийският президент. Трябва да погледнем конкретно как да привличаме частни инвестиции в нашия регион, как да развиваме инвестиционния фонд на инициативата "Три морета" и как обществото да се включи в реализирането на тези проекти, в тази особена, специална част на Европа и на Европейския съюз, посочи президентът Егилс Левитс.
БТА