В Националния дворец на културата президентът Румен Радев ще проведе двустранни срещи със свои колеги и участници в Срещата на върха на Инициативата "Три морета", съобщиха от прессекретариата на президентството.

От 14:00 ч. ще започне срещата на българския държавен глава с президента на Полша Анджей Дуда.

В 14:20 ч. Румен Радев ще разговаря с министър-председателя на Хърватия Андрей Пленкович.

В 14:35 ч. президентът ще проведе среща с изпълнителния заместник-председател на Европейската комисия Маргрете Вестагер.

Официален старт на срещата на върха „Три морета“ у нас с домакин Румен Радев (СНИМКИ/ВИДЕО)


В четвъртък официално започна шестата Среща на върха на инициативата за регионално сътрудничество "Три морета" в НДК в София. Президентът Румен Радев, който е домакин, посрещна държавните глави, правителствените ръководители и ръководителите на делегации. Форумът се провежда при изключително засилени мерки за сигурност.

В "Три морета" участват 12 държави от ЕС, разположени между Балтийско, Адриатическо и Черно море - Австрия, България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватия и Чехия. Партньори на "Три морета" са САЩ, ЕК и Германия. Основна цел на "Три морета" е да насърчи регионалното сътрудничество, транспортната, дигиталната и енергийната свързаност в Централна и Източна Европа чрез общи проекти. Инициативата е насочена към постигане на устойчив икономически растеж в страните на региона, който по-бързо да позволи социално и икономическо сближаване в Европа.