/ БТА
Официално започна шестата Среща на върха на инициативата за регионално сътрудничество "Три морета" в НДК в София. Президентът Румен Радев, който е домакин, посрещна държавните глави, правителствените ръководители и ръководителите на делегации. Форумът се провежда при изключително засилени мерки за сигурност.

enlightenedВ "Три морета" участват 12 държави от ЕС, разположени между Балтийско, Адриатическо и Черно море - Австрия, България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватия и Чехия. Партньори на "Три морета" са САЩ, ЕК и Германия. Основна цел на "Три морета" е да насърчи регионалното сътрудничество, транспортната, дигиталната и енергийната свързаност в Централна и Източна Европа чрез общи проекти. Инициативата е насочена към постигане на устойчив икономически растеж в страните на региона, който по-бързо да позволи социално и икономическо сближаване в Европа.

Джо Байдън за форума Три морета
БТА

"САЩ ви подкрепя във всяка стъпка, ангажираме се да могат да се подобрят връзките във вашия регион и с институциите, за да може Европа да изпълни отколешната си цел - да е обединена, да работи и да живее в мир", заяви президентът на САЩ Джо Байдън във видеообръщение към участниците в Шестата среща на върха на инициативата за регионално сътрудничество "Три морета".

Байдън посочи, че САЩ подкрепя инициативата "Три морета" и отбеляза, че има невероятен потенциал да се подобри просперитета на този регион и на целия свят.
 

"Демокрациите трябва да докажат, че могат да работят за народите си, да се инвестира в добра инфраструктура по прозрачен начин, включително чрез инициативите по "Три морета", да се изкорени корупцията", заяви президентът на САЩ.

"Като работите заедно, ще укрепите суверенитета, ще се укрепи енергийната сигурност и всички граждани на региона ще могат да се конкурират и да процъфтяват, за да може светът да е по-сигурен, да няма държави, които саботират други с кибер атаки, каза още Байдън. Можем да го постигнем заедно", допълни той.

Байдън пред участниците от „Три морета": Демокрациите трябва да докажат, че могат да работят за народите си

"Надяваме се, че нашите бизнеси ще се сближат, ще се създадат нови бизнесконтакти", каза министърът на икономиката в служебното правителство Кирил Петков, който откри бизнесфорума. Той отбеляза, че инвестиционният фонд вече прави първите си инвестиции във важните сектори.

"Оптимист съм, че Централна и Източна Европа ще стане по-привлекателна за стратегически инвестиции от голям мащаб в рамките на инициативата "Три морета". Това каза президентът Румен Радев при откриването на бизнесфорума.

Радев изтъкна, че Инвестиционният фонд към инициативата "Три морета" продължава да се развива като нов подход към използването на частния капитал, бизнес сътрудничеството и публично-частните партньорства. Президентът посочи, че това е модел, който ще може да се развива и мултиплицира с добри резултати. Радев изтъква, че само през последните месеци има конкретни резултати- има инвестиции в енергетиката, транспорта, дигитализацията. "Надяваме се, че тази динамика ще се ускорява и занапред", каза Радев и допълни, че България ще продължава да следва този нов подход по пътя към глобалните капиталови пазари и публично-частните партньорства.



Радев: България защитава нова визия за по-добра свързаност в науката, технологиите и иновациите

Президентът Радев изтъкна още, че инициативата "Три морета" се е доказала като платформа за диалози, като стратегически линии за насърчаване на икономическото развитие чрез енергетиката, транспорта и дигиталната свързаност, за да може страните да достигнат повече свързаност и кохезия. Страните по инициативата разбират, че това е амбициозна и сложна цел и необходимите средства надвишават това, с което разполагат в момента, но знаят добре и какъв голям потенциал имат, който може да бъде използван в сътрудничеството помежду им, за да получат обществената подкрепа, да прилагат нови иновативни модели за бизнес партньорството, за интелигентното развитие, отбеляза Радев.

"Продължаваме да мултиплицираме модела и това е посоката, в която трябва да се движим и да не забравяме, че като държави и правителства трябва да подобрим планирането, координацията, за да можем да използваме максимално нашите бюджети и европейските фондове", каза Радев. Той допълни, че не трябва да се забравя, че има и други възможности, за да бъде стимулиран бизнесът за постигане на конкурентоспособност и бъдещи икономически успехи, което изисква да се използват и прилагат иновативни подходи в енергетиката, транспорта и дигиталната свързаност. Президентът изтъкна, че България защитава нова визия за по-добра свързаност в науката, образованието, технологиите и иновациите.

"България стана координатор на проекта в трудни времена, продължаваме тази амбициозна дейност, за да постигнем набелязаните цели, за да подобрим координацията и да разширим обхвата на нашето сътрудничество", заяви Румен Радев.

Президентът Радев изтъкна и нарастващия международен интерес към инициативата "Три морета".

Румен Радев Форум Три морета
БТА

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева е специален гост на бизнесфорума.

Георгиева акцентира върху три теми - икономическата прогноза за региона, ролята на инициативата "Три морета" за подобряване на икономическата прогноза, и как от МВФ могат да помогнат на тази инициатива. „По отношение на икономическата прогноза - най-накрая се вижда "светлина в тунела". Това се дължи на смелостта на пишещите политиките в региона. И светлината е по-силна за страните, участващи в инициативата "Три морета", отколкото за техните западни съседи“, каза управляващият директор на МВФ.

„Защото очакваме, че 2021 г. регионът ще достигне равнището на БВП от 2019 г., с което изпреварва останалите държави от света, както се случи от 2015 досега. Растежът на БВП ще е 3,8 процента, което е двойно по-високо отколкото на 15-те /останали/ държави членки от ЕС, защото по-добре се управлява свиването на икономиката, породено от COVID-19. Дефицитът е 4 процента, което е наполовина на този на Западна Европа. Очакваме да продължим да изпреварваме със средно 1,5 процента по-висок растеж спрямо западните държави членки на ЕС“, посочи Георгиева.

По думите й, това е добра новина, защото означава, че процесът на сближаване и конвергенция ще продължи, сближаването на доходите, както искат народите на тези държави.

Кристалина Георгиева: Всяко евро, инвестирано за инфраструктура, се възвръща почти двойно

форум Три морета
БТА


„Разглеждаме региона като такъв, който интегрира нисковъглеродни инвестиции, подходящи за климата, което е нещо много важно за конкурентоспособността и за привличане на инвеститори, и по този начин регионът ще стане по-силен да се изправи пред това, което ни предстои. Всички знаем за какво говоря - климатична криза“, каза Кристалина Георгиева. Тя изтъкна също ангажимента към дигиталната свързаност.

„Нещо, за което не говорим достатъчно, е ролята на социалната инфраструктура“, посочи Георгиева. „Пандемията ни научи колко е важно да обръщаме внимание на социалната инфраструктура. Как недостатъците в здравната система и образованието ни държат "заложници". Нашият регион не е изключение в това отношение. В инициативата NextGenerationEU нашият регион планира да задели по-голям дял инвестиции, насочени към наука и здравеопазване. Това означава дигитализация на училища, здравни системи, за бизнес сферата това означава засилена конкурентоспособност на нашия регион. Но не бихме си свършили работата, ако не направим инвестиции в научноизследователска и развойна дейност и иновации - за което призовава президентът Радев“, отбеляза Кристалина Георгиева.

Кристалина Георгиева
БТА


Инициативата "Три морета" има голям потенциал за развитието на региона, за свързаността, сътрудничеството и сигурността - това беше общото мнение на участниците в президентския панел на бизнес форума.

Германия с нетърпение очаква укрепването на нашето сътрудничество, заяви президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, чиято страна е партньор на инициативата, заедно със САЩ и ЕК. Той посочи, че всички сме изправени пред едни и същи големи предизвикателства - да се насърчи икономическото възстановяване след COVID-19, да се ускори зелената и дигиталната трансформация и да се обединят усилията за поддържане на международен ред, основан на правила. Щайнмайер подчерта, че Германия подкрепя напълно целите на "Три морета" - да се укрепи свързаността, сигурността и добруването на хората. Трябва да се възползваме в пълна степен от потенциала на тази инициатива, отбеляза той.

Президентът на Естония Керсти Калюлайд припомни, че инициативата вече дава конкретни резултати. Тя отбеляза, че "Три морета" се опитва да решава проблеми в транспорта, в енергетиката и дигитализацията.

Президентът на Латвия Егилс Левитс посочи, че инициативата има много голям потенциал и това ще помогне за много сериозно развитие в региона. Латвия е готова да даде своя принос към това, декларира той. Левитс обърна внимание и важността от ангажирането на гражданското общество.

Президентът на Полша Анджей Дуда посочи включването на нови инструменти за интеграцията на страните в инициативата и отбеляза, че през идните години може да се очакват няколко амбициозни проекта. Не се съмнявам, че инициативата играе ключова роля за изграждането на бъдеща Европа, отбеляза той и допълни ,че има засилващ се интерес към "Три морета" в международен план. Превърнахме се в модел за сътрудничество и за другите региони, смята той. Нашата инициатива е пример, който може да бъде следван, коментира Дуда и посочи, че инициативата е отворена за бизнеса.

Среща на върха Три морета
БТА


Президентът на Словения Борут Пахор изрази подкрепа за проактивния подход на инициативата. Той отбеляза, че бизнес форумът има за цел изграждане на бизнес партньорства и отбеляза важността на инициативата за допринасянето на растежа в цяла Европа.

Вицепремиерът на Чехия Карел Хавличек посочи, че в ситуацията след коронавируса, когато трябва да се рестартира икономиката, освен предизвикателствата, има и възможности. Той отбеляза, че трябва да се инвестира в иновации, в научно-изследователска и развойна дейност, същевременно трябва да се преобразува енергетиката. Има големи възможности да инвестираме в процеса на декарбонизация, допълни Хавличек.

Вероника Ремишова, вицепремиер на Словакия, коментира, че инициативата ни предлага уникална възможност за изграждане на връзки между държавите и подчерта, че това придобива особено значение предвид пандемията, която ни е показала колко важно е да има свързаност и устойчивост. Ремишова приветства подкрепата за този проект от САЩ, което по думите й е израз на нашето трансатлантическо сътрудничество, и отбеляза като изключително важно присъствието на Германия. Инициативата има голям потенциал да сближи всички страни участници и трябва да направим всичко възможно да използваме този потенциал, коментира тя.

Президент на Гърция Катерина Сакеларопулу посочи, че развитието на свързанността в региона ще съдейства за икономическата интеграция. Пандемията ни научи колко са важни дигиталните трансформации в нашите икономики и че трябва много спешно да ги развиваме, коментира още Сакеларопулу. Трябва да излезем от пандемията по-силни от преди, отбеляза още тя.

Заместник-министърът на външните работи на Австрия Петер Лаунски-Тийдентал отбеляза ролята на инициативата за засилване на свързаността и посочи, че никой няма да се чувства изоставен.

С видеообръщение се включи и президентът от Литва Гитанас Науседа, който поздрави участниците и пожела ползотворни дискусии.

форум Три морета
БТА