Кристалина Георгиева
Кристалина Георгиева / БТА
Инициативата "Три морета" има много важен принос, защото набляга върху ключовата роля на инфраструктурата и свързаността за целия регион.

От МВФ са изчислили, че на 1 евро, изразходвано за инфраструктура, се връщат 1,7 до 2,5 евро. Това каза управляващият директор на фонда Кристалина Георгиева на бизнесфорума в рамките на започналата в София Шеста среща от инициативата "Три морета".

Байдън пред участниците от „Три морета": Демокрациите трябва да докажат, че могат да работят за народите си

Георгиева посочи, че според икономическата прогноза - най-накрая се вижда "светлина в тунела". "Това се дължи на смелостта на пишещите политиките в региона. И светлината е по-силна за страните, участващи в инициативата "Три морета", отколкото за техните западни съседи", каза управляващият директор на МВФ.

Кристалина Георгиева
БТА

"Защото очакваме, че 2021 г. регионът ще достигне равнището на БВП от 2019 г., с което изпреварва останалите държави от света, както се случи от 2015 досега. Растежът на БВП ще е 3,8 процента, което е двойно по-високо отколкото на 15-те /останали/ държави членки от ЕС, защото по-добре се управлява свиването на икономиката, породено от COVID-19. Дефицитът е 4 процента, което е наполовина на този на Западна Европа. Очакваме да продължим да изпреварваме със средно 1,5 процента по-висок растеж спрямо западните държави членки на ЕС", посочи Георгиева.

Тя изтъкна, че трябва да се говори повече за ролята на социалната инфраструктура.

Официален старт на срещата на върха „Три морета“ у нас с домакин Румен Радев

"Пандемията ни научи колко е важно да обръщаме внимание на социалната инфраструктура. Как недостатъците в здравната система и образованието ни държат "заложници". Нашият регион не е изключение в това отношение. В инициативата NextGenerationEU нашият регион планира да задели по-голям дял инвестиции, насочени към наука и здравеопазване. Това означава дигитализация на училища, здравни системи, за бизнес сферата това означава засилена конкурентоспособност на нашия регион. Но не бихме си свършили работата, ако не направим инвестиции в научноизследователска и развойна дейност и иновации - за което призовава президентът Радев", отбеляза Кристалина Георгиева.
БТА