Създаването на култура е важна част от духа на българския народ. Чрез културата ние се идентифицираме на света. Между другото, аз вярвам в нещо, което формулирам така. Това е една от най-качествените стоки, с които България може да се легитимира пред света. Това заяви в студиото на "Събуди се" министърът на културата Кръстю Кръстев.

"Отдавна не съм играл на сцената. Но спектакълът "Двубой" по Иван вазов беше едно прекрасно преживяване не само за мен, но и за целия екип. Имаше голям интерес от публиката. В този "Двубой" ставаше въпрос за двете страни на медала, така да се каже.Именно за двете страни за този медал си милих, когато встъпвах в длъност като министър. За мен дилемата беше много голяма. Защото, аз го казах и на колегите, когато стъпих за първи път в Министерството на културата - то за мен беше един отдушник. Т.е. аз по някакъв начин отпушвах клапана, исках, настоявах. Мислех, че моите идеи са единствените, и че трябва да бъдат забелязани. Сега съм в обратната посока и виждам, че не е точно така", подчерта актьорът и доскорошен директор на Пловдивския драматичен театър.

Асен Василев очерта основните параметри на проектобюджет 2023 г. (ВИДЕО)

"Знам, че хората, които правят култура и изкуство имат големи мечти. И вярват, че тяхната мечта е най-важната в момента, в този момент, и той е единствен. И тук е тънкият момент. Хората, които пък дават възможност да се осъществят тези мечти, т.е. създават най-точния момент, в който да се осъществят, всъщност са така важни", подчерта той. 

По думите му той оглавява министерството с най-много "второстепенни разпределители". "Гилдията е огромна. Целият облак "Култура", така да се каже, е с много сектори, с различно местоположение. Това, което съм си мислил е, че не може към всеки да се подхожда с еднакъв начин. Всеки културен институт на България е уникален. И той има уникално звучене", категоричен е културният министър. 

Той коментира и случая с клипа на попфолк певицата Андреа, която засне видеоклип на гроба на Иван Вазов. "Да, изгледах го това видео. Няма да го коментирам. Това е въпрос на вкус. Аз уважавам мнението на всички. Да, имам собствено мнение и го защитавам. Ако ме питате дали има нарушение, трябва да ви цитирам точно нещо. Инспектората за охрана на културното наследство направи проверка и установи, че няма нарушение. Но това е въпрос на морал, на етика, на нравственост, ако искате. Оставям всеки сам за себе си да го притегли и да го реши", подчерта Кръстев.  И допълни:"Не смятам, че това е мястото за интерпретация на изкуството, и затова казах, че всеки сам за себе си трябва да го реши".

След проверка: Не откриха нарушения в клипа на Андреа, заснет на гроба на Иван Вазов

Министър Кръстев коментира и парите, отпуснати за култура в бюджета. "За култура, колкото и пари да бъдат отделени, винаги са малко. Защото създаването на култура е скъпо удоволствие. И то не е само удоволствие. То е важна част от духа на българския народ. Чрез културата ние се идентифицираме на света. Между другото, аз вярвам в нещо, което формулирам така. Това е една от най-качествените стоки, с които България може да се легитимира пред света. Аз не искам да воювам за пари с министър Асен Василев. Искам да го убедя, че тези пари са нужни за развитието на българската култура. И смятам, че той е достатъчно интелигентен човек, за да разбере всичко това, което му казвам. И вярвам, че ще се разберем с него", посочи той.