Бюджетът за тази година е направен така, че да има най-малко сътресения за гражданите и за бизнеса, каза пред журналисти министърът на финансите Асен Василев, след като на 27 юни Министерството на финансите (МФ) представи проекта на бюджет за 2023 година.

Бюджет с 3% дефицит

"Както беше прието и в правителствената програма, представяме проекта на бюджета с дефицит на начислена основа от 3%", коментира Асен Василев в Министерството на финансите в сряда. "Дефицитът на касова основа ще бъде 2.5%, разликата се дължи на това, че е предвидено да получим второ плащане по плана за възстановяване, което се отразява на по-малкия дефицит на касова основа", заяви Василев. "Трите процента дефицит в бюджета не са самоцел – видяхме че последните години, в които имахме кризи, включително политическата, която ни наложи да приемем бюджет в средата на годината, не попречиха на фирмите да работят. Може да се води отговорна социална политика, без това да нарушава балансите на страната", каза Асен Василев. Това е възможно, защото получаваме много пари от ЕС за капиталови инвестиции и ни остават пари за социална политика.

Осигурено е увеличението на пенсиите

Финансовият министър коментира и плащанията, които са заложени в бюджета. "Напълно е осигурено увеличението на пенсиите, спазвайки швейцарското правило - това е увеличение от 12%, което влиза в сила от 1 юли тази година", категоричен бе той. По думите му са осигурени средствата, за да се запази политиката учителските заплати да бъдат 125% от средната работна заплата, като тази политика ще започне да се прилага от 1 януари.

Запазени са средствата по всички други социални програми, като част от тях са увеличени с оглед темпа на инфлацията и ръста на минималната работна заплата от 710 на 780 лева.

Министерството на финансите: Бюджетът предвижда растеж на БВП до 3,3 % през 2024 г.

Параметрите, при които е разчетен бюджетът

"Запазена е макрорамката на служебния кабинет, за да може сравнително бързо да влезе бюджетът в парламента и да има бюджет до края на юли", обяви Василев.

Той допълни, че макрорамката предвижда растеж на БВП от 1.8% за 2024 г. и 2025 г. растежът се увеличава до малко над 3%.

Средногодишната инфлация за тази година е разчетена на почти 9% - 8.7% и се очаква 2024 и 2025 г. да спадне между 3 и 4%

ДДС за газа става 20%

"В бюджета е запазена текущата рамка на данъчните ставки, единствено намалената данъчна ставка за газ се вдига обратно на 20%, тъй като видяхме, че цените на газа и на горивата спаднаха, след като се успокоиха международните пазари", заяви той.

Той добави, че в политиката на здравеопазването са разчетени достатъчно средства за болничната помощ, така че всички болници да могат да достигнат минималните работни заплати, които бяха договорени миналата година от 1500 лева за медицинска сестра и 2000 лева за лекар. Василев припомни, че миналата година някои от болниците не успяха да стигнат тези нива.

По думите на Василев в политиката на отбраната е заложен малко повече от изискуемия от стратегията за отбрана процент - 1.88% тази година и 2% от 2024 г. и 2025 г.

По отношенията на средствата от ЕС разчетени са получаване на средства само от второто плащане. "За трето и четвърто плащане условията, които също трябваше да бъдат завършени тази година не сме разчели средства, тъй като там имаме значително изоставане, което трябва да бъде наваксано", заяви Василев.

Що се отнася до дълговата политика, дългът към БВП е бил 22.5%, в края на миналата година е 21.8%, в края на 2023 г. е предвидено да бъде 22%.

Василев обяви, че има дадени доста допълнителни средства за образование и наука, както и средства за фонд за спорт и младежки спортни програми за деца, както и фонд за култура и изкуство.

Вижте проектобюджета за 2023 г.