/ Георги Димитров
Едва ли за няколко седмици новият кабинет е имал време да предложи кой знае колко реформаторски бюджет. Това каза пред БНТ бившият служебен вицепремиер Атанас Пеканов.

Според него това е разбираемо, не е критика. Добре е, че е заложен дефицит от 3%, и че са заложени социалните плащания, каза Пеканов.

Министерството на финансите: Бюджетът предвижда растеж на БВП до 3,3 % през 2024 г.


Три направления има, по които се различава новият бюджет от този на служебния кабинет и това са политически решения, каза той.

"Тогава бяхме упрекнати, че сме сбъркали нещо, но не бяхме сбъркали, а преценката ни беше реалистична. Василев ни упрекна, че не бяхме заложили и двете плащания по ПВУ да дойдат в тази година. В онази ситуация, без приети закони, най-реалистичното нещо беше да бъдем консервативни", каза той.

По думите му остават още 10 закона за приемане и финансовият министър Асен Василев е отстъпил от виждането, че ще дойдат и двете плащания. Сега ще дойде едно плащане - 1.4 млрд. лв, каза Пеканов.

Второто направление, по което се различава бюджетът, е 100% дивидент от държавните дружества. Това е политическо решение, нашето по-балансирано решение беше 50%, каза бившият служебен вицепремиер.

Третото направление е изместването във времето на част от плащанията по ПВУ.
БНТ