/ ThinkStock/Getty Images
Конституционният съд ще разгледа по същество дали Истанбулската конвенция съответства на Българската конституция.
 
Решението да се образува такова дело е взето единодушно днес от съда и идва след искането на 75 депутати от ГЕРБ. България се присъедини през април миналата година към Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, известна още като Истанбулската конвенция.

ЕП призова всички държави в ЕС бързо да одобрят Истанбулската конвенция
 
В началото на януари Министерският съвет я прие и предложи на парламента за ратифициране. След обществени разногласия обаче на 7 март законопроектът беше изтеглен от ГЕРБ и отложен поне до произнасянето на Конституционния съд.
 
Дебати предизвика прословутият член 4-ти от Конвенцията, в който пише, че жените не могат да бъдат дискриминирани на база „социален пол”.

Правителството оттегли Истанбулската конвенция
 
Терминът предизвика обществени страхове, че приемането на Конвенцията ще узакони „третия пол” в България и докара разногласия и сред управляващата коалиция.
 
Конституционният съд ще получи становища от държавни институции, съдебната власт, университетски преподаватели и различни неправителствени организации и ще се произнесе в рамките на няколко месеца дали документът съответства на Конституцията.

„Галъп“: Общият имидж на Истанбулската конвенция - негативен за българите