Директорът на затворите главен комисар Васил Миладинов
Директорът на затворите главен комисар Васил Миладинов / БГНЕС
Пишат нови правила за конвоиране на арестантите
98453
Пишат нови правила за конвоиране на арестантите
  • Пишат нови правила за конвоиране на арестантите
Около седмица, след като Десислава Иванчева беше приета в болница с окови на краката, правосъдното министерство обяви, че готви нови правила за конвоиране на арестанти.
 
Тази сутрин Иванчева е била изписана и отведена в ареста без пранги на краката. Досегашните окови шефът на затворите Васил Миладинов оправда с това, че по сегашните правила такива се слагали на всички затворници, независимо каква е оценката им на риск. Новите правила щели да бъдат написани до края на седмицата и пратени за гласуване в правосъдното министерство.
 
Изписаха Десислава Иванчева от болница - без белезници и пранги

Десислава Иванчева бе приета в болница на 1 август за изследвания, свързани с тумор на хипофизата й. До лечебното заведение Иванчева беше конвоирана с белезници, кожен колан, окови на краката и охранител. Тогава адвокатът й Марин Марковски заяви, че подобни окови се слагат обикновено на осъдени с доживотна присъда и ги определи като безсмислена жестокост.

Като „безсмислена жестокост“ определи оковаването на Иванчева адвокатът й

Според директора на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” Васил Миладинов обаче такива били правилата и се прилагали към всички, независимо от оценката им на риск.

"В повечето от затворите има правила за т.нар. външни постове, такива са болниците. Тези правила са такива и са изпълнявани за всички, независимо кой какъв е", обясни той.
 

БГНЕС


Миладинов обяви, че вече е издал заповед, според която временно е преустановено слагането на такива вериги. Комисия пък готвела изцяло нови правила за конвоиране и щяла да ги изпрати за гласуване към министерството до края на седмицата. По думите на Миладинов оковите вече щели да са само опция.

"Сутринта, съблюдавайки всякакви човешки права тя е изведена от болницата без белезници", съобщи още Миладинов. Той допълни, че снимката, която днес се тиражира в общественото пространство, на която Иванчева отново е с белезници, е стара.

17 април: Арестуваха показно кмета на „Младост“ (ВИДЕО/СНИМКИ)

Десислава Иванчева, заместникът й Биляна Петрова и бившият кмет на „Младост” Петко Дюлгеров бяха арестувани показно през април. Иванчева е обвинена във вземане на подкуп в особено големи размери, а Дюлгеров и Петрова са сочени за нейни помагачи.
БТА