Иван Гешев за Иванчева: Не всеки обвиняем разполага с личен пиар
98400
Иван Гешев за Иванчева: Не всеки обвиняем разполага с личен пиар
  • Иван Гешев за Иванчева: Не всеки обвиняем разполага с личен пиар
Рутинни мерки за сигурност – така в Бургас днес заместник главният прокурор Иван Гешев коментира конвоя на бившата кметица на район "Младост" в столицата Десислава Иванчева, която бе приведена до болницата с пранги на ръцете и краката и завързана с колан за кръста. Кадрите предизвикаха възмущение в социалните мрежи и редица критични коментари срещу звеното за охрана. Гешев пък определи кампанията като пиар.
 
Заместник главният прокурор определи като защитна стратегия, политика и недобросъвестност публикуването на кадрите с Иванчева на път за болницата, окована по думите на бившия й говорител, като Ханибъл Лектър. Според Гешев предвид тежестта на обвинението подобни действия се прилагат срещу всички останали задържани.

Приеха Десислава Иванчева в болница, „окована като Ханибъл Лектър“ (ВИДЕО)
 
"При подобни транспортирания, тук не става въпрос за настаняване в болница, а за изследване, това е рутинна практика при определен тип дела, прилагана спрямо всякакви обвиняеми и подсъдими. Обвиненията по този случай са за престъпление, за което се предвижда наказание от 10 до 30 години. Това наказание е с размерите на наказание, което се предвижда за квалифицирани текстове за убийство. Това, че ние преценяваме, че един тип престъпление според нас не е важен и не представлява обществен интерес, а по-тежки са например убийствата, това е въпрос на определена преценка", посочи Гешев.
 
Той призова да се уважава трудът на хората, които работят в министерството на правосъдието, тъй като те се трудят в рискови условия срещу "смешни заплати": "Когато нещо се случи с хората, които охраняват, отровността е само тяхна. На базата на тази отговорност те са хората, които трябва да анализират и преценят риска и да вземат определени мерки. Ако някой не само нарани надзирател, не само избяга, но и се самонарани, проблемът ще е за хората, които изхранват семейства с 600 лева заплата".

Като „безсмислена жестокост“ определи оковаването на Иванчева адвокатът й
 
Заместник главният прокурор се обърна към критиците и ги посъветва: "Съобразете, че не всеки обвиняем и подсъдим разполага с личен пиар, който да върви след него и да го снима. Специализираната прокуратура, понеже много неща се изписаха по тази тема, не твърди дали един обвиняем е добър или лош, нито дали един кмет си извършва работата или не. Ние твърдим определени обстоятелства, които ще изложим в обвинителния акт, за една конкретна случка, за конкретни пари. А дали това е престъпление или не е въпрос на оценка и анализ на съда".