Първата седмица на пролетта започва с най-обилните снеговалежи от декември насам. Обширен средиземноморски циклон се движи югоизточно от страната ни, а от север-североизток нахлува порция студен въздух. До сряда времето ще е по-скоро зимно, отколкото пролетно, съобщава NOVA.

В понеделник валежите от сняг ще продължават да обхващат все повече райони на изток. Значителни количества за денонощието се очакват преди обяд в западната половина на страната, а след това и в цялата Дунавска равнина. Единствено около Черноморието и в Югоизтока ще вали предимно дъжд, който на места ще се примесва с мокър сняг. Снежната покривка в някои райони ще достигне 15-20 сантиметра, в планинските райони – до два пъти повече.

Вятърът в понеделник ще е с по-силни пориви в източните райони и в областите северно от Стара планина и най-вече в Североизтока ще има условия за виелици и навявания. Времето остава меко. Температурите следобед ще се движат между 0 и 5 градуса, със стойности до 7-8 около Черноморието и Югоизточна България.

Във вторник валежите ще са значително по-слаби. Вятърът обаче ще се усили, особено в Североизточна България и ще създава усещане за студено време, и предпоставки за навявания по пътищата. В сряда спускащият се от север студен въздух ще е причина за още сняг, по-обилен в планините, Предбалкана и отделни райони на Западна България. А в първата половина на четвъртък постепенно в цялата страна времето ще се успокои, снеговалежите ще спрат и на много места ще се усмихне слънцето.

През целия снежен период дневните температури ще се движат между 0 и 5-6 градуса. Резки застудявания не се очакват, но все пак в ранните часове на четвъртък и петък термометрите на някои места в Западна България и Североизтока ще паднат до стойности от минус 8 – минус 10 градуса. От петък започва затопляне, което ще е по-осезаемо от събота нататък.

В първите дни на април температурите ще са пролетни. Снежната покривка в равнините бързо ще се стопи и ще вдигне нивата на някои реки. Около 2-3 април отново се очертават превалявания, но пролетни, предимно от дъжд.
NOVA