Жега
Жега / /iStock
Високите температури могат да засегнат работниците в почти всеки сектор, но най-застрашени са тези, които работят на открито - в селското и горското стопанство, строителството, в спешна помощ, както и здравните работници. На това обръщат внимание от Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) в информация, публикувана на сайта на организацията. Оттам обясняват, че посочените сфери трябва да са с променлив график, за да избегнат жегите през деня.

Всички работници имат право на среда, в която рисковете за тяхното здраве и безопасност са правилно контролирани, а температурата на работното място е сред тези, които работодателите трябва да оценят и да предприемат съответните мерки, напомнят от КНСБ. По-високите температури за по-дълги периоди от време могат да увеличат риска от наранявания поради умора, липса на концентрация, лошо вземане на решения, отбелязват още от синдиката. Здравословните проблеми като топлинно изтощение, топлинен удар, рабдомилиоза, топлинен синкоп, топлинни обриви и други заболявания, свързани с топлинен стрес също са причинени от горещото време, предупреждават от КНСБ.

При работа на открито работодателят е длъжен да се съобразява с подадените червени и жълти кодове за опасни метеорологични условия – вятър, висока температура, дъжд, мъгла, напомнят също от синдиката. Осигуряването на подходящо работно облекло, места за почивка, питейна вода и топли и студени напитки са част от задължителните изисквания. Задължително е работодателят да може да осигури и долекарска и първа медицинска помощ, както и подходящо транспортиране на работещите с внезапно влошено здравословно състояние за оказване на медицинска помощ, се посочва още в информация.

Работещите на закрито също могат да бъдат изложени на риск, особено ако са в топлинно интензивни индустрии или извършват физическа работа. В закрити помещения оптималната температура през топлия период трябва да бъде между 18 и 25 градуса. Допустимата температура през лятото на работните места не може да бъде над 28 градуса, предупреждават още от КНСБ.  

В България изискванията към работните места във връзка с микроклимата са подробно описани в Наредба № РД-07-3 от 18.07.2014 г. за минималните изисквания за микроклимата на работните места.

В Европейския съюз има действащо законодателство за справяне с всички рискове за здравето и безопасността на работниците, включително тези, причинени от прекомерна топлина. Законодателството натоварва работодателите с отговорност за здравето и безопасността на своите работници, информират също от КНСБ. Важна организационна мярка на работодателите е обучението на ръководители и работници, които да разпознават ранните признаци и симптоми на топлинни заболявания и да  прилагат съответните процедури за първа помощ, подчертават от синдиката.

И утре времето в страната ще остане предимно слънчево с максимални температури между 34° и 39°, малко по-ниски по Черноморието, в София – около 33°, сочи прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Борислава Бибиновска/БТА