Пламен Димитров
Пламен Димитров / БГНЕС
Въвеждане на необлагаем минимум за минималната работна заплата поискаха за пореден път от КНСБ. Заявката беше дадена от президента на синдиката Пламен Димитров по време на конференцията "10 години плосък данък в България".
 
От конфедерацията се аргументираха, че това ще освободи от данък нискодоходните групи и ще увеличи средствата, с които разполагат.

Линията на бедност у нас догодина ще е 348 лева

Според Пламен Димитров тази мярка е в унисон с конкретни препоръки на Европейската комисия към България за намаляване на неравенствата и борбата със сивата икономика.

Над 2300 лв. месечно са нужни за нормален живот на четиричленно семейство

Предложението на КНСБ включва още данъчната основа за хора с доходи, по-високи от минималната заплата,  да се определя след приспадане на минималната работна заплата и остатъкът да бъде облаган с данъчна ставка от 10 процента.
 
2,2 млн. българи живеят под линията на бедност

Синдикатът настоява още за повишаване на максималния осигурителен доход от 2600 на 3000 лева и постепенното му увеличаване до 10 пъти по размера на минималната заплата. Проучване на КНСБ и фондация "Фридрих Еберт" показва, че за десетте години от въвеждането на плоския данък средният ръст на приходите от него е 7.97 на сто.