/ ThinkStock/Getty Images
Над 2300 лв. месечно са нужни за нормален живот на четиричленно семейство
98393
Над 2300 лв. месечно са нужни за нормален живот на четиричленно семейство
  • Над 2300 лв. месечно са нужни за нормален живот на четиричленно семейство
За нормален живот на четиричленно домакинство - двама възрастни и две деца, са необходими 2361,28 лв. месечно. Това показват последните данни на Института за синдикални и социални изследвания (ИССИ) на КНСБ. Данните бяха представени от президента на КНСБ Пламен Димитров и от експерта на института Виолета Иванова.
 
Парите са нужни за покриване на разходите за храна, поддържане на жилището, здравеопазване, транспорт и почивка. За човек от домакинство необходимите средства за нормален живот са 590,32 лв. Издръжката нараства с 36 лева от началото на годината.

Нетният размер на средната работна заплата трябва да е около 1200 лева на човек, за да може семейството да живее нормално, но не повече от 20% от българските наемни работници получават подобни заплати. Средното нетно възнаграждение през март е по-ниско с 321 лева, каза Пламен Димитров.
 
2,2 млн. българи живеят под линията на бедност

В София необходимите средства за нормален живот са 3078 лева за четиричленно домакинство, а за човек от домакинство - 769,56 лв. Издръжката на живот в столицата надхвърля средните нива на издръжка в страната с 30,3%. Ако доходите на домакинството се формират само от заплатите на двамата родители, то за всеки от тях нетната средна работна заплата не трябва да бъде по-ниска от 1539 лева. Официалните данни за трудовите възнаграждения в столицата за март тази година отчитат нетна средна работна заплата от 1168 лева или бруто 1505 лв., която е с близо 24,1% по-ниска от реално разполагаемия доход за покриване на издръжката на живот на един човек.
 
Евростат: Около 2,5 милиона българи живеят в тежки материални лишения

31,1% от домакинствата в България са с общ доход на човек от домакинство до 321 лв. или това са близо 2 243 000 души. 44% от домакинствата са с общ доход на човек от линията на бедност (321 лева) до необходимите средства за издръжка на живот, а 29,4% от домакинствата са с общ доход на човек над издръжката на живот.
 
Броят на бедните домакинства намалява, но се запазват високите им равнища, коментират синдикалните експерти. Според тях от икономическия подем на страната не са облагодетелствани всички, а това води до диференциация и подоходно неравенство между най-богатите и най-бедните.
 
Данните на Евростат са допълнителен аргумент за това твърдение, отбелязват от КНСБ. Според тях най-богатите 20% от населението получават 8,2 пъти повече от най-бедните 20%. Година преди това разликата в доходите им е била 7,7 пъти, а през 2012 г. - 6,6 пъти.
 
Xopaтa във Bидин, Пaзapджик и Kъpджaли живeят нaй-бeднo

Според наблюденията на анализатори в области като Видин, Кюстендил и Благоевград нетният размер на средните трудови възнаграждения са едва около 50% от необходимия размер за издръжката на живот.
 
Годишният темп на нарастване на издръжката достига до 3,3%, като за първи път след 2012 г. надхвърля 3%. Според експертите това дава основание да се смята, че ценовите равнища се стабилизират и инфлацията влиза в рамките на умерените граници.
БТА