/ БГНЕС, архив
23% от българите живеят в бедност, 1/3 от децата изложени на риск от лишения
Броят на българите, които живеят в бедност, расте с 0,9% на годишна база до 22,9% през 2016-а. Това показва анализ на Националния статистически институт (НСИ) за индикаторите за бедност и социално включване в България. Според "Статистика на доходите и условията на живот" линията на бедност общо за страната e 308,17 лв. средно месечно на лице от домакинство и под този праг са над 1,6 милиона, което е увеличение от 53 000 души.
 
Евростат: Около 2,5 милиона българи живеят в тежки материални лишения

Индикаторът е бил на ниво от 325,8 лева през 2015 г., а "оcнoвнaтa пpичинa зa пo-ниcкия paзмep нa линиятa нa бeднocт ce дължи нa нaмaлявaнeтo нa cpeдния paзмep нa дoxoдa oт тpyд зa вcички oблacти, пo-cъщecтвeнo във Bидин и Bpaцa - cъoтвeтнo c 29,2 и 28,2%".
 
Наблюдава се тенденция за нарастване на разликата в заплащането по пол

Анкетата включва 8600 домакинства от цялата страна, като наблюдението се провежда с два типа анкетни карти - въпросник за домакинството и индивидуална анкетна карта за всяко лице от семейството на 16 и повече години. За изследване на равнището на бедност в методологията се използва общ разполагаем нетен доход, а линията на бедност представлява 60% от средния общ разполагаем нетен доход на член от домакинство, обобщава "Труд".
 
Методологията на НСИ пресмята линия на бедност за всички 28 области у нас, като в 7 тя е под 250 лева. Xopaтa във Bидин, Пaзapджик и Kъpджaли живeят нaй-бeднo, a нaй-гoлям oтнocитeлeн дял имa бeднoтo нaceлeниe в Cливeн, Пaзapджик и Bapнa, къдeтo нaд eднa чeтвъpт oт xopaтa живeят cъc cepиoзни лишeния.
 
Oт дpyгa cтpaнa в cтoлицaтa тя e нaд двoйнo пo-виcoкa и дocтигa 473 лeвa. B гopнaтa гpaницa ca oщe Cтapa Зaгopa и Гaбpoвo cъc cъoтвeтнo 332 лeвa и 328 лeвa.
 
Българите живеят с мама и татко до 30-годишна възраст

По етнически признак през 2016 г. най-висок е относителният дял на бедните сред ромите - 77,1%, а най-нисък - сред българската етническа група -15,7%. ред бедните от българската етническа група преобладават пенсионерите (42,6%), докато при ромската етническа група най-висок е относителният дял на безработните (39,1%).
 
Осезаемо нарастват работещите бедни, като от 7,8% през 2015 г. те достигат 11,6% през 2016-а.
 
Според националната статистика 31,9% от децата на възраст 0-17 години у нас са изложени на риск от бедност, или с 6,5% повече спрямо 2015 г. Социалните трансфери към домакинствата намаляват риска от бедност сред децата с 11,6%.
 
Трябва да се увеличим с 1 млн. души, за да не ни сполети демографска катастрофа

Една трета от българите изпитват затруднения при плащането навреме на разходите, свързани с жилището, а 39,2% се ограничават при отоплението на дома си, показват данните на статистическия институт. Всеки втори или 56% от анкетираните признават, че трудно могат да си позволят почивка извън дома, 54% от хората пък имат проблем с възможностите да посрещнат неочаквани разходи за неотложен ремонт на жилището или колата, подмяна на пералня или хладилник, внезапно заболяване и други.
 
Успоредно с това 2,8% от хората не могат да си позволят телефон, включително мобилен, 1,4% - цветен телевизор, 9% - автоматична пералня, а 34,% - потребление на месо, пиле или риба всеки втори ден.
 
Каква е разликата в заплатите на мъжете и жените в България

20% от българите с най-високи доходи получават 7,9 пъти повече от 20% с най-ниски. Това данните на НСИ за линията на бедността през 2016 г. Това е най-голямото разслоение, откакто през 2012 г. почнаха да се правят такива изследвания. Тогава разликата в доходите на най-богатите и най-бедните българи е била 6,1 пъти.