Катаджии свалиха десетки номера на автомобили само за седмица с новия закон
Катаджии свалиха десетки номера на автомобили само за седмица с новия закон / БГНЕС, архив

Катаджиите са свалили за седмица номерата на 63 коли, чиито шофьори са карали пияни, дрогирани или без книжка. Най-много провинили се водачи са заловени в София и Бургас. Това отчете пред "24 часа" шефът на отдел "Пътна полиция-КАТ" комисар Бойко Рановски за седмицата, откакто влязоха в сила последните поправки в Закона за движение по пътищата.

От КАТ хванали над 30 000 неправоспособни шофьори през 2016 г.

Той уточни, че повечето от прегрешенията на шофьорите са затова, че били зад волана без книжка. Някои от хванатите нямали изобщо кетап, а на други той бил отнет. Само в две областни дирекции на МВР все още пътните полицаи не са прилагали новата административна мярка.

На други двама шофьори полицаите прибрали номерата, тъй като били с изтекъл срок. След София и Бургас в класацията за нарушителите се нареждат шофьорите във Варна и Плевен.

Мъж без книжка, карал кола без двигател, ще изкара зимата в затвора

Според закона регистрацията на автомобила се отнема от 6 месеца до 1 година. Служебното отписване на колата от регистрите на КАТ става само в случай че нарушител е нейният собственик. Ако возилото е на друг, то ще се спира от движение до 1 месец.

Рановски не се нае с прогнози на колко коли ще бъде отнета регистрацията за година напред. "Твърде рано е, нека мине малко повече време, за да видим дали новите промени в Закона за движение по пътищата ще се отразят на статистиката и като цяло на безопасността по пътищата", каза полицаят.

До една година без книжка за организиране и участие в гонки (ВИДЕО)

Той припомни още, че организаторите на гонки и шофьорите, които участват в тях, се наказват по-сурово, а не с дерегистрация на кола. За това нарушение глобата е 3000 лв., а книжките на водачите ще се отнемат за 12 месеца. За повторно подобно нарушение санкцията скача до 5000 лв., а лишаването от свидетелство - до 3 години.

С 1000 лв. глоба и 3 месеца без книжка ще се наказва водачът, който кара в платното за насрещното движение по автомагистрала или скоростен път.