КАТ дебне за шофьори, които не дават предимство при пресичане на зебра
КАТ дебне за шофьори, които не дават предимство при пресичане на зебра / DarikNews.bg, архив

КАТ дебне за шофьори, които не дават предимство при пресичане на зебра. Статистиката по отношение на инцидентите с пешеходци сочи, че от началото на 2011-а до края на септември тази година при този тип пътни произшествия са загинали 793 души, а ранените са 12 449 човека. Заради зачестилите инциденти Пътната полиция стартира акция "Пешеходец", съобщава bTV.

Шефът на "Пътна полиция" обясни за предимството на пешеходеца на зебра

Да пресичаш на оживен булевард в София, дори и по пешеходна пътека, си е изпитание. Затова в пиковите часове Пътната полиция слага допълнителни екипи в критичните райони.

„Целим да окажем влияние върху поведението и на пешеходците, и на водачите с цел намаляване на тежките инциденти и на броя на ранените и убитите в тях", посочи Тихомир Неделчев от КАТ. Засилените проверки ще продължат до 20 ноември. Глобите не са малки - за пешеходците, които пресичат неправилно, стигат до 50 лева. За шофьорите започват от 100 лева при първо нарушение. Ако ги хванат повторно обаче, може дори да се разделят с книжката си за три месеца.

Адвокат: Пешеходецът трябва има право да пресича на зебра, дори неочаквано за шофьорите

Междувременно в страната вече масово се преправят пешеходните пътеки. Новите задължително ще бъдат с надпис "Погледни" .

Край на цветните пешеходни пътеки

Слагат се не заради шофьорите, а заради пресичащите хора. Много често пешеходците дори не се оглеждат, когато тръгват по зебрата. Ударното боядисване в София ще започне до дни, а след година всички зебри ще са надписани.

Спазването на правила, а не нови цветове на пешеходните пътеки ще намалят инцидентите

Няма как да се сложи полицай на всяка зебра, но надписите поне ще приковат вниманието, надяват се експерти.