Адвокат: Пешеходецът трябва има право да пресича на зебра, дори неочаквано за шофьорите
Адвокат: Пешеходецът трябва има право да пресича на зебра, дори неочаквано за шофьорите / БГНЕС, архив

Да бъде признато правото на пешеходеца да пресича винаги, когато реши на зебра, дори това да е неочаквано за водачите, на това мнение е адвокат Борислав Вълчев.

Пред Дарик той коментира становището на Висшия адвокатски съвет, че правота на пресичане на пешеходна пътека на пешеходеца не е абсолютно и когато той не е вдигнал ръка или се е появил внезапно, може да се смята за съпричинител на произшествието.

Идея: Само пешеходецът да е с предимство на пешеходна пътека

На въпрос съпричинител ли е пешеходецът, когато е бутнат на пешеходна пътека, адвокатът коментира така: "Не, освен ако не се е хвърлил пред колата, ако не го е направил нарочно. Не следва да прехвърляме вината към пешеходеца".

"Всяко дело е индивидуално и конкретно се преценява дали както водачът на МПС, така и пешеходецът, е предприел някакви подобни действия. Не могат да се правят някакви обобщения, че пешеходецът винаги трябва да подава знак, когато пресича. Това е изключено", коментира още адвокатът.

Как се пресича правилно на пешеходна пътека според висшите магистрати?

Решението според Борислав Вълчев: "Трябва да признаем правото на пешеходеца да пресича винаги, когато реши, дори това да е неочаквано за водачите. Те са тези, които трябва да внимават".

"Може да се мисли за някакво изменение в закона, което да детайлизира уредбата. Но така, както е сегашния текст в Закона за движение по пътищата, пешеходецът има право да пресече винаги, когато реши, а водачите са тези, които трябва да внимават дали пешеходецът ще предприеме пресичане по пешеходната пътека", коментира още той.

300 виновни за смърт на пътя се разхождат на свобода

"Според мен трябва да се даде приоритет на обществения интерес, който е в полза на пешеходеца. Така е по целия цивилизован свят. Пешеходецът трябва да е спокоен, че когато пресича на пешеходна пътека, водачите се грижат за неговото безопасно преминаване", заяви адвокат Вълчев.