Как се пресича правилно на пешеходна пътека според висшите магистрати?
Как се пресича правилно на пешеходна пътека според висшите магистрати? / БГНЕС, архив
Акция за правилно пресичане пешеходна пътека
90213
Акция за правилно пресичане пешеходна пътека
Акция за правилно пресичане пешеходна пътека
  • Акция за правилно пресичане пешеходна пътека
  • Акция за правилно пресичане пешеходна пътека

Акция за правилно пресичане на пешеходна пътека според изискванията и тълкуването на закона от магистрати от Висшия адвокатски съвет се проведе днес пред Софийския университет „Свети Климент Охридски".

Демонстрацията премина под надслов „Митинг и демонстрация за правомерно заемане на позиция за законово пресичане на пешеходна пътека тип зебра". Идеята е да се покаже какво трябват да правят хората, за да пресекат правилно пешеходна пътека, така както магистратите от Висшия адвокатски съвет тълкуват закона. А именно - да дадат знак с ръка, да преценят скоростта, с която се движат автомобилите, и едва тогава да тръгнат да пресичат улицата.

Идея: Само пешеходецът да е с предимство на пешеходна пътека

Акцията е в отговор на решението на магистратите, че пешеходците нямат абсолютно право при пресичане на пешеходна пътека, освен ако не са спазили тези изисквания.

На пешеходната пътека на бул. „Васил Левски" пред Софийския университет бяха поканени и висши магистрати, за да демонстрират как трябва да се пресича според техните изисквания. Нито един от тях обаче не уважи събитието.

Съдии намалиха присъда за причинена смърт на пешеходна пътека

Според организаторите е абсурно да има подобно тълкувание на закона, защото не може да се очаква от деца или хора с увреждания да имат правилна преценка за скоростта на движещите се автомобили, както и подобно пресичане да оневинява водача.

Моторист, убил момиче на пешеходна пътека във Варна, получи условна присъда

За да се избегне такова тълкувание на закона депутатът Нели Петрова внася предложение за промени в Закона за движение по пътищата, с което ще се гарантира аабсолютното право на пешеходците на пешеходна пътека, както е в останалите страни по света.