Моторист, убил момиче на пешеходна пътека във Варна, получи условна присъда
Моторист, убил момиче на пешеходна пътека във Варна, получи условна присъда / © снимка: Impact Press Group, архив
Мотористът, убил момиче на пешеходна пътека във Варна, получи условна присъда
59435
Мотористът, убил момиче на пешеходна пътека във Варна, получи условна присъда
  • Мотористът, убил момиче на пешеходна пътека във Варна, получи условна присъда

Мотоциклетистът Деян Станчев, който през лятото на 2011 г. уби на пешеходна пътека във Варна 20-годишната Лора, за втори път получи условна присъда. В началото на годината Окръжният съд в морския град одобри споразумението му с прокуратурата за наказание от 2 години „лишаване от свобода”, отложено с 4 години изпитателен срок, както и 2 години без право да управлява МПС. Случаят стигна до главния прокурор Борис Велчев, по чието искане Върховният касационен съд върна делото за повторно разглеждане от магистратите във Варна. Новият процес, който протече по съкратената процедура, завърши с абсолютно същото наказание за Станчев.

Две автотехнически експертизи прие съдът в хода на делото. Според първата Станчев се е движил със 113 км/ч, а ударът е станал на 1,4 м от тротоара. Втората - изхождаща от свидетелски показания, че Лора е направила само една крачка на пътното пътно, равняваща се на 60 см - приема, че най-вероятната скорост на мотоциклета е била 104 км/ч при разрешени в градски условия 50 км/ч. Според вещите лица сблъсъкът е бил неизбежен, независимо с каква скорост се е движил Станчев.

В пледоариите си неговите защитници Борислав и Милен Ралчеви настояха, че жертвата е изскочила внезапно на пешеходната пътека, не е вдигнала ръка да сигнализира и е била неадекватна, тъй като преди това е пила алкохол. Адвокатите изтъкнаха, че клиентът им не е имал време за реакция и скоростта на мотоциклета няма връзка с настъпването на смъртта на Лора.

Прокуратурата и адвокатите на родителите на загиналата оспориха втората експертиза и настояха за ново изследване от трима или петима вещи лица. Техните искания обаче бяха отхвърлени от съда.

След произнасянето на присъдата прокурор Катя Петрова, която сключи и споразумението за условно наказание на Станчев, отказа да коментира дали ще обжалва решението на съда. Това тя щяла да реши в 15-дневния срок.

Майката на Лора остана разочарована и нападна съдебния състав. „Не очаквах такъв развой на събитията. За мен съдът е корумпиран и го заявявам съвсем отговорно. Цялото дело беше един цирк във Варненския окръжен съд. Животът на дъщеря ми беше оценен на две години условно, просто потвърдиха споразумението. За съжаление, не смятам, че има съвестни съдии в нашата държава. Но ще продължавам да се боря пред Апелативния съд. Надявам се тройната експертиза, която поискахме и тук ни беше отказана, да бъде приета от по-горната инстанция. Надявам се да се докаже вината на един страхлив убиец”, заяви Нели Петрова.

Деян Станчев за пореден път отказа коментар пред медиите.

Други новии от Варна