Красимир Каракачанов
Красимир Каракачанов / БГНЕС
В изискванията за конкурса на Министерство на културата трябва да пише "да владее добре книжовен български", коментира вицепремиерът
Позицията на България под условие за евентуалната ни подкрепа за македонското членство в ЕС е вече готова. Тя беше написана от лидера на ВМРО и силов вицепремиер Красимир Каракачанов и само преди часове е изпратена на външната министърка Екатерина Захариева. Това съобщи за DarikNews.bg Каракачанов. Преди час той вече е обсъдил документа с МВнР.

"Оказа се, че моите виждания и тези на външното ни министерство, са на 99% еднакви", заяви Каракачанов.

Захариева: Подкрепата за членството на Северна Македония в ЕС не е безусловна

Вицепремиерът поясни, че се надява идната сряда на заседанието на правителството позицията ни за Македония да бъде гласувана от министрите. Той не пожела да разкрие подробности какво пише в документа, който бе обсъден в понеделник при президента с участието на премиера, представители на парламента, министрите Каракачанов и Захариева, както и съпредседателя от наша страна в българо-македонската комисия, проф. Ангел Димитров.

Именно на тази консултативна среща бе постигнато единомислие от страна на институциите и бе решено, че България ще изготви национална позиция, според която нашата подкрепа няма да е безусловна и членството на Република Северна Македония няма да бъде за сметка на историческата истина. Подкрепата ни за това македонците да се сдобият с европейски лични карти ще е обвързана с конкретни стъпки, а сроковете и етапите ще зависят от тяхното изпълнение, стана ясно от думите на вицепремиера.

Ултиматум: ВМРО напуска властта, ако подкрепим Македония за членство в ЕС (ВИДЕО)

Каракачанов коментира и гафа на културното министерство, което пусна обява, с която търси шеф на Културно-информационния ни център в Скопие, който да има диплома и да владее езика на страната-домакин, тоест Северна Македония.

Ведомството на Банов търси служител с диплома за „македонски“ език


"Там трябва да се напише - "и да владее добре книжовен български език". За Македония това е достатъчно", коментира лидерът на ВМРО. "Банов е човек, който е наясно с тематиката и едва ли грешката е персонално негова.

Най-вероятно чиновниците в министерството са допуснали тази грешка", коментира лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Той предположи, че изискванията, заложени за Франция, Германия, Русия са ги взели едно към едно и за Македония.