Боил Банов
Боил Банов / БГНЕС
Обява на сайта на Министерство на културата предизвика остри обществени реакции. Там е била поместена информация за конкурс за длъжността „директор“ на Културно-информационния център на България в Скопие, но за да я заемат кандидатите трябва да имат документ за владеене на „македонски“ език, пише Епицентър.

Общата ни история с Македония събра президент и премиер на „Дондуков” 2

От изданието информират, че половин час след публикуването на обявата тя е била изтрита от Интернет страницата на министерството.

В изискванията за кандидатите е записано, че те трябва „да владеят писмено и говоримо официалния език на страната домакин“. За да докажат това обаче, кандидатите трябва да имат документ, който може да бъде:

- диплом за завършено средно образование в специализирана езикова гимназия в България;
- диплом за завършено висше филологическо образование;
- диплом за завършено средно и/или висше образование в страната-домакин;
- сертификат за степен на владеене на езика на страната-домакин, издаден от оторизирани държавни институции, разположени на територията на страната-домакин или на територията на Република България."


България, Гърция, Румъния и Хърватия искат Албания и Северна Македония в ЕС

От това изискване излиза, че в България трябва да има средно или висше учебно заведение, където се изучава „македонски език“.

Докато се развива този случай, министърът на културата пък е на обиколка с премиера Борисов в солниците край Провадия. 

Ултиматум: ВМРО напуска властта, ако подкрепим Македония за членство в ЕС (ВИДЕО)

Изданието припомня още, че изразената още през 1993 г. позиция на Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ (ИБЕ) към Българската академия на науките (БАН) е, че македонската литературна норма е една от трите книжовни норми на българския език (т. нар. македонска писмена норма).

 
Епицентър.бг