„Никога нашата подкрепа по отношение на европейската интеграция на Македония не е била безусловна. Ние не поставяме условията за пръв път сега”. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пред NOVA.

Зоран Заев: Приемаме препоръките на България

Изказването на Захариева идва след извънредната среща при президента Румен Радев, на която беше обсъдена ситуацията с наближаващата дата, на която Скопие трябва да получи покана за членство в Европейския съюз.

Борисов: Важно е Северна Македония да е в ЕС, но не и за наша сметка

„Темата за Македония винаги е била свързана с едно много ясно условие, а то е именно добросъседски отношения”, каза още тя.

Общата ни история с Македония събра президент и премиер на „Дондуков” 2

„Още през 2012 година имаше поредна препоръка за започване на преговори за членство на Северна Македония в ЕС. Тогава България, заедно с други държави, каза, че не можем да подкрепим членството им, защото липсват добросъседски взаимоотношения. Няма как да се стремиш да станеш член на ЕС при положение, че имаш нерешени двустранни отношения”, категорична бе Захариева.

Радев: България ще излезе с национална позиция за членството на Северна Македония в ЕС

„Очевидно, Северна Македония е национална кауза за България. Най-близки до сърцата и най-видими са историческите въпроси, но в нашата политика към Северна Македония има много повече неща – икономика, туризъм, свързаност, култура, образование, роуминг и други”, посочи още тя.
nova.bg