/ ThinkStock/Getty Images
При установен риск от развитие на диабет, сърдечно или онкологично заболяване, вече пациентите ще имат право на втори профилактичен преглед в рамките на годината. Направлението за ендокринолог пък ще ни осигурява освен достъп до специалиста, и ехография на щитовидната жлеза. Това са част от нововъведенията в извънболничната помощ, съобщиха от здравната каса на семинар във Велинград и припомниха, че при неявяване на годишен профилактичен преглед здравноосигуреното лице подлежи на глоба в размер до 100 лева, както и лишаване от здравни права за срок от един месец.

Здравната каса планира да въведе електронни рецепти и направления догодина

"Има промяна за първичния профилактичен преглед за лицата над 18 години. Той се запазва във вида и обхвата до момента. Всеки профилактичен преглед завършва с карта за оценка на рискови фактори за развитие на определени социално значими заболявания - риск от сърдечносъдови заболявания, захарен диабет, злокачествени новообразувания на маточната шийка, на млечната жлеза, на простата и на ректосигмоидалната област", каза д-р Галя Йорданова, която ръководи дирекция "Извънболнична медицинска помощ" в НЗОК, и допълни: "Когато след годишния профилактичен преглед и попълване на резултатите и данните от анамнезата и прегледа в картата за оценка, се установи, че се касае за пациент в тези рискови групи, тогава пациентът има право на вторичен профилактичен преглед при общопрактикуващия лекар", каза Йорданова.

Личен лекар
Thinkstock/Getty Images

Кабинетът утвърди Националната здравна карта

Тя обясни, че новото тази година е, че когато лицата, попадащи в тези рискови групи, са с висок риск от развитие на посочените заболявания, консултацията със специалисти - кардиолог, ендокринолог, акушер-гинеколог, уролог и хирург, не е оставена на преценка на джипито, а консултацията със специалист е задължителна по профила на риска.

НЗОК и БЛС ще провеждат контрол със съвместни комисии


Прегледите имат задължителен характер дотолкова, доколкото пациентите трябва да се интересуват от своето здраве, каза Йорданова. "Задължителни са и ако не отиде, законодателят е предвидил санкция от 50 до 100 лева или лишаване един месец от права като здравно-осигурен. Доколко обаче се осъществява този контрол и прави ли се това, не е в прерогативите на НЗОК", допълни тя.

Здравната каса с нови изисквания към болниците

Профилактиката е право, но и задължение на всеки, смятат от Здравната каса.

сърдечен проблем
ThinkStock/Getty Images