/ Thinkstock/Getty Images
Здравната каса планира да въведе електронни рецепти и направления от началото на следващата година, съобщава БНТ. През 2019 г. се предвижда и обогатяване на информацията в електронните здравни досиета на пациентите. На сайта на Здравната каса вече е осигурена възможност на всеки, който притежава персонален код за достъп до услугите на НАП, да разгледа и електронното си здравно досие.

Кабинетът утвърди Националната здравна карта

Всеки здравноосигурен българин има електронно здравно досие от 2009 година. "Посещение при общопрактикуващ лекар, посещение при лекари специалисти. Каквото е отчетено за вас, при нас може да се види", казва директорът на "Информационни процеси и сигурност на информацията" в НЗОК Александър Огнянов. Резултатите от изследванията не се качват в досието. В момента то е достъпно само за пациентите.

Няма да се прекратяват договори с болници заради новата здравна карта

"Информацията трябва да бъде достъпна за медицинските специалисти
", смята общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова и допълва: "Понякога състоянието на пациента е такова, че той не може да обясни добре какво се е случило в момента и къде е бил на лечение". Предвижда се лекари и болници да получат достъп до електронните досиета, при условие че пациентите са съгласни.

Здравната каса с нови изисквания към болниците

Очаква се с изграждането на Национална здравна информационна система догодина в електронните досиета да се качва повече информация. "Резултатите от медицинските изследвания, резултатите от изследвания, които са проведени в болнични заведения", изброява Александър Огнянов.

Борисов: Отделяме 5 млрд. лв. за здравеопазване

Още до края на тази година болниците ще могат да качват епикризи в електронните досиета. От Здравната каса напомнят, че в електронното досие пациентите могат да следят дали лекари и лечебни заведения са отчели повече от реално извършените дейности.
БНТ