/ БГНЕС
Борисов за протеста за медици: Отделяме 5 млрд. лв. за здраве, да направят така, че да е справедливо
97339
Борисов за протеста за медици: Отделяме 5 млрд. лв. за здраве, да направят така, че да е справедливо
  • Борисов за протеста за медици: Отделяме 5 млрд. лв. за здраве, да направят така, че да е справедливо
Близо 5 милиарда лева отделя държавата за здравеопазване, заяви министър-председателят Бойко Борисов в Стара Загора. Директорите на болниците у нас трябва да направят справедливо разпределение на получените средства, е мнението на министър-председателя по повод протеста на медицинските сестри в София.

"Ние нямаме отношение към медицинските сестри,
даваме пари на здравната каса, даваме бюджет на здравното министерство и то съответно на болниците. За първи път от много време се вдигнаха лимитите, така че шефовете на болници да си ги регулират. Близо 5 млрд. лв. отиват за здравеопазване, да направят така, че да е справедливо. С цялото ми уважение и разбирам, но не може всеки, който иска пари, да дойде под прозорците и на другия ден... Не е правилно така, ще счупим държавата накрая", каза премиерът.
 
Медицинските сестри поискаха уважение и достойно заплащане

Борисов смята, че мораториумът върху строежа на АЕЦ "Белене" трябва да отпадне, за да може Народното събрание да даде мандат за разговори с инвеститори. По думите на премиера това трябва да се случи преди срещата на държавните и правителствени ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай през юли в София. Тази седмица на среща с вицепремиера Томислав Дончев и енергийния министър Теменужка Петкова китайска компания потвърди интереса си към проекта.
 
"Преди срещата юли, ако имаме сериозни намерения и те имат сериозни намерения да се случи нещо добро. Защото за 3 млрд. в момента имаме техника и стои на Дунава", каза Борисов. По въпроса се работи усилено, увери премиерът, но обеща подробности след приключване на преговорите. "Аз не обичам по важни теми да се научават от колегите през медиите. Работим усилено, защото ние държим да няма държавна гаранция, да няма задължително изкупуване на тока. Така че когато завършим преговорите, тогава ще говорим", каза Борисов.