/ БГНЕС
Медицинските сестри поискаха на протест уважение и достойно заплащане
97335
Медицинските сестри поискаха на протест уважение и достойно заплащане
  • Медицинските сестри поискаха на протест уважение и достойно заплащане
Специалисти по здравни грижи протестираха на площад „Независимост“ в столицата днес. Ниски възнаграждения, недостиг на кадри, липса на уважение – това са проблемите, на които съсловието иска да даде гласност. Организатор е Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Проявата е подкрепена от редица пациентски, синдикални и съсловни организации.

Медицински сестри, акушерки и фелдшери излизат на протест в столицата
 
Медицински сестри, акушерки, фелдшери, медицински и рентгенови лаборанти, рехабилитатори се събраха пред сградата на Народното събрание в 11 часа.
 
"Тук сме, защото трудът ни не е оценен. За отговорността, която носим и тежкия труд, който полагаме, ние получаваме мизерни заплати. Това и самото общество може би ни понижават самочувствието. Непрекъснато се говори само за лекари, а сестрите вършат много работа в отделенията, в детските ясли и градини - навсякъде", каза протестираща.
 

медицински сестри протест
БГНЕС

Друга от протестиращите медицински сестри каза, че иска само да им "оценят труда правилно": "Ние се грижим за пациентите. Някой трябва да присъства на работното ни място да види как ги обгрижваме". A според друга: "Доста сме пренебрегнати като съсловие от гледна точка на основни заплати, на труд, изобщо не достигат сестри в отделенията. Почти всички медицински сестри работим на две места, за да можем да оцеляваме".
 
 
"Искаме да ни чуе комисията по здравеопазване в парламента и да направи закони, които правят задължителна определена стартова заплата за специалистите по здравни грижи", заяви проф. Станка Маркова, един от основателите на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. "Например две минимални заплати стартова заплата, за хора, които учат четири години - само две години по-малко от лекаря. Да не говорим за магистри и т.н. Миналата година се договориха 740 лева стартова заплата, обаче частните болници не искат и нямат синдикати в техните болници, а в общинските казват, че няма пари", добави Маркова.

Мисия акушерка
 
Тя каза още, че разбиране към проблемите на съсловието винаги се показва, но нищо не се променя. По данни на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи у нас в момента работят около 25 000 медицински сестри, а на системата са нужни още 30 000. Акушерките са 4000, а са необходими още толкова. Средната им възраст е над 53 години.
 
Днешният протест има подкрепата на Федерацията на синдикатите в здравеопазването – КНСБ и Конфедерацията на независимите синдикати в България. Присъства Пол Да Рав - генерален секретар на Европейската федерация на сестринските асоциации.