Празник Видин
Празник Видин / Дарик Враца
Днес акушерките от цял свят празнуват своя професионален празник.  Във Видин инициативата беше отбелязана с вълнуващо събиране, на което присъства един от най-възрастните акушер-гиниколози в крайдунавския град, д-р Иван Хаджиев, практикувал професията още през 60-те години на миналия век и до миналата година активно действащ и търсен специалист. При представянето му уточниха, че е докторът с най-много нормални раждания.  Анриета Петкова, член на Консултативния съвет при Секция акушерки на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, представител за Видин, беше поканила на събитието няколко поколения акушерки-действащи към момента, бъдещи, които все още учат и им предстои да практикуват и акушерки във ваканция-както сами се определиха дамите, които вече не практикуват.

Лоска Маркова-акушерка във ваканция, развълнувано сподели: „Виждайки тук толкова бебета, бъдещи майки, малки деца и амбициозни млади майки, чак ми се иска да хвръкна от радост... Знаете, че в България има още един ден, в който се чества родилната помощ, т.нар.Бабинден, а той е наречен така, защото в България преди освобождението не е имало професионални акушерки, а дейността по израждането се е извършвала от по-компетентни възрстни жени, които са наричани баби. А първата дипломирана българска акушерка е Райна Попгеоргиева, същата, която е ушила знамето...Това ви го казвам, за да знаете, че трябва да сте амбициозни, трябва да се борите...“, така се обърна Лоска Маркова към по-младите акушерки, които носеха фланелки с послание „Аз съм акушерка и съм до теб“. Маркова посъветва младите майки да не се плашат от естественото раждане и в краен случай да прибягват до секциото.

Тя ги насърчи да кърмят бебетата си и в никакъв случай да не опитват изкуствено да спират този процес, който е не просто физиологична необходимост, а и най-естествения начин да се дари любов на детето. Маркова беше категорична, че акушерката не трябва само да изроди бебето, но мисията й продължава с даването на съвети на младата майка.

Зорница Виденова, отскоро майка благодари за професионалните грижи на акушерките и специално поздрави д-р Хаджиев:  „Искаме да ви кажем, че без вас просто няма как, искаме да  благодарим на всички вас, без които не можем, на Анриета Петкова, която с лекциите си ни помага и досега... А на всички бъдещи майки-леко раждане и здрави и усмихнати бебета!“

Празник Видин
Дарик Враца

Полина Цветанова и Павлина Иванова, две млади кандидат-акушерки, които все още учат, но са с амбицията да се отдадат на тази толкова благородна професия, отправиха своя поздрав и послание към всички акушерки на днешния празник-да са по-човечни, по-мили и да говорят повече с майките.

„Смисълът на този праник е да насочи вниманието към акушерската професия и разбира се да получи достойно уважение и мястото, което заслужава“, коментира Анриета Петкова, акушерка по призвание и инициатор на празника.