/ БГНЕС
Пациенти няма да бъдат връщани от лечебните заведени, увери здравният министър
Няма да се прекратяват договори с лечебни заведения заради новоприетата национална здравна карта. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Документът е с едногодишен срок на действие.

Нова здравна политика ще се формира с новия здравноосигурителен модел, който ще бъде изработен до края на юни, заяви още министър Ананиев. По думите му следващата година ще се изработи нова здравна карта.

Кабинетът утвърди Националната здравна карта

В документа, приет днес от Министерския съвет, са добавени нови 608 легла за активно лечение към първоначално предложените 32 873. При 75% използваемост със сигурност се гарантира нивото на хоспитализациите от миналата година, увери министър Ананиев.

Здравният министър отново подчерта, че финансирането на лечебни заведения е на база извършена дейност, а не за брой легла, и добави, че, ако се налага, пациенти няма да бъдат връщани от лечебните заведения.

Здравната каса с нови изисквания към болниците

По повод изказването на премиера Бойко Борисов, свързано с корупция в здравеопазването, министър Ананиев коментира, че средствата, разпределяни от НЗОК, не се използват по най-ефективния начин и ръководствата на някои лечебни заведения имат немного добри практики.
БТА