/ Thinkstock/Getty Images
Огромен гаф на Регионалното управление на образованието в София. Заради грешка в балообразуването класирането след 7 клас на учениците в цялата страна беше качено в електронната система и след около час – свалено. По-късно беше повторно качено за учениците в страната, а тези в София можаха да видят дали и къде са приети едва след 17:30 ч.

Гаф: Техническа грешка свали резултатите от класирането след 7 клас
 
57 000 седмокласници и техните семейства с нетърпение очакваха  класирането след 7 клас, което трябваше да бъде обявено до 3 юли. Минути преди 10:30 ч. тази сутрин това се случи, но с гаф. Сред потърпевшите е Даниела Димитрова, майка на седмокласник. Синът ѝ е посочил на първо и второ място паралелките в Технологичното училище „Електронни системи“ към ТУ в София – Системно програмиране и компютърни мрежи. Приет е обаче по трето желание в Професионална гимназия по електроника „Джон Атанасов“.
 
„Видях му и бала, защото той има и графа бал. Направи ми впечатление, че е страшно нисък за него. Изненадах се. Започнах да изчислявам, но явно сметките ми не се съвпадаха с това, което виждам. Установих, че балът, който му се беше получил, е от един път български и от един път математика, а би трябвало да е веднъж български и три пъти математика. Шокът е голям! Не е само за мен, но и приятелки споделиха. Звънях до министерството, казаха ми да звънна в Регионално управление Образование (РУО), а там не вдигат телефона. Този телефон трябва да го махнат“, посочи притеснената майка.

Външното оценяване след 7-ми клас в нов формат от догодина
 
След неуспешните опити да се свърже с регионалното управление и с Министерството на образованието, решава да се обади на директорката на ТУЕС, за да я попита какъв е минималният бал.
 
Оказва се, че не е единствената, разказва Светослав Сотиров от обществения съвет на ТУЕС:
 
„От там доц. Стефанова моментално и в рамките на няколко минути е сезирала г-жа Кастрева в РУО, след което е стигнало до МОН този проблем, тъй като много родители и деца са се притеснили, че не им е коректно балообразуването и вече след това от МОН са свалили класирането от сайта“, обясни Сотиров.

Седмокласниците показали по-добри резултати по математика и по-слаби по български език
 
Грешката засяга основно няколко училища, тези, в които при балообразуването оценката от изпита по математика се умножава по три – Това са ТУЕС, ПГ по електротехника „Джон Атанасов“ и паралелката парково строителство на ПГ по строителство.
 
Има грешка и при балообразуването на паралелката, в НПМГ с физика, като оценката от олимпиадата по физика е взета веднъж, вместо 2 пъти. Дали става дума за човешка или за техническа грешка, тепърва ще се установява, обясни министърът на образованието Красимир Вълчев. Ако има виновен, обаче, той ще бъде наказан.
 
Грешката е поправима, доколкото разбирам. Не би трябвало да бъдат ощетени от това. Малко ще се забави класирането“, каза Вълчев.
 
Така след грешното класиране сутринта от Регионалното управление на Образованието обявиха, че ТУЕС е на 28 място с минимален бал 256,5 точки, а по-късно се разбра, че то е 4 място, с бал 419. На първо място отново е СМГ, на второ и трето са съответно немската гимназия и 73-то училище.