/ БГНЕС
Подготвят нов формат на външното оценяване след 7-ми клас от догодина
97680
Подготвят нов формат на външното оценяване след 7-ми клас от догодина
  • Подготвят нов формат на външното оценяване след 7-ми клас от догодина
Нов формат ще има националното външно оценяване след 7-ми клас от следващата учебна година. Вече ще се проверяват резултатите от обучението не само в 7-ми, но и в 5-ти и 6-ти клас. Все още не е уточнен конкретният регламент, но той ще е ясен преди началото на учебната година, обещаха от Министерството на образованието и науката (МОН).
 
В изпита по литература да се включват само изучаваните произведения от българската литература. Около това са се обединили подготвящите предстоящите промени във външното оценяване след 7-ми клас, заяви Красимира Александрова, експерт по български език в просветното ведомство.
 
Седмокласниците показали по-добри резултати по математика и по-слаби по български език

"В 7-ми клас изцяло българска литература, както и досега, но в 5-ти и 6-ти клас има отделни български автори с техни произведения, които също ще бъдат обект на създаване на задачи върху техните текстове", обясни тя.
 
Обсъждат се и промени във връзка със задачата, в която се изисква коментар в рамките на няколко изречения на определени внушения от конкретен откъс от текст. "Тази задача да бъде редувана в годините със задача за създаване на характеристика на герой от изучаван литературен текст. Нещо, върху което се обучават учениците, още от 6-ти клас", отбеляза още Александрова.
 
Четвъртокласниците с по-добри резултати от миналогодишното препитване

Експертът обяви още, че се предлагат и промени във втория модул, свързани с преразказа на неизучаван текст. "Освен преразказ с дидактическа задача на неизучаван текст да се редува в годините със сбит преразказ на неизучаван художествен текст", уточни тя.
 
От следващата учебна година проверката и оценяването на тестовете от националното външно оценяване след 7-ми клас ще стават електронно и дистанционно, както е при държавния зрелостен изпит.