"Децата от 8 до 12 клас могат да се тестват с тестове за големи хора. Ние можем да им предоставим веднага такива безплатни тестове". Това каза министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

"Закупуването и осигуряването на тестовете по начало не е задължение на Министерството на здравеопазването. Ние се ангажирахме да помогнем на Министерството на образованието като ги поръчаме и закупим ние", заяви той.

По думите му децата в 21 области на страната могат да ходят на училище без да се тестват. Ако не бъдат осигурени достатъчно тестове, е възможно тестването на учениците да отпадне със заповед, допълни още той. Това ще стане при положение, че експертите преценят, че няма риск за влошаване на епидемичната обстановка. 

От 1 декември: Влизат в сила две нови заповеди на здравния министър за COVID мерките

"Министерството на здравеопазването е осигурило вече 1,5 млн. щадящи теста. Има направена нова поръчка за още 600 000 теста, от които 200 000 вече са налични. По наша преценка тези тестове биха били достатъчни да стигнат за учениците от всички класове до средата на януари", коментира Кацаров.

На въпрос при какви условия ще се затегнат мерките заради новия вариант Омикрон, министърът отговори, че в други държави дори пълната забрана на влизането на чужденци не е попречила на разпространението на вируса. 

Кацаров откри ремонтирано отделение в „Майчин дом”

"Ние не се намираме на изолиран остров и не можем да забраним влизането и излизането на хора, а дори и да можем, това няма да помогне", допълни той.

Според него единствената сигурна предпазна мярка е ваксинирането.

Относно ваксините за малки деца, Кацаров коментира, че такъв вид ваксина с друга опаковка се очаква да бъде разпространена не по-рано от 15 декември, като най-вероятно е това да стане след началото на новата година.