От първи декември влизат в сила две заповеди на здравния министър д-р Стойчо Кацаров. С едната мерките се удължават от 1.12.2021 г. до 31.03.2022 г. - периодът, в който беше удължена и извънредната епидемична обстановка.

В най-общата си част мерките са същите като действащите в момента.

Забранени са тиймбилдингите, посещенията в детски центрове, клубове и други, както и провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, симпозиуми, обучения, конкурси, изпити и други групови мероприятия.

Не се провеждат масови мероприятия, като музикални и други фестивали, събори, фолклорни инициативи и подобни.

Преустановени са груповите посещения в центрове, школи и други обекти за танцово и музикално изкуство.

Забранени са посещенията на библиотеки, музеи, галерии, кина, театри, циркови представления, концерти и други сценични прояви на закрито.

Забрана е в сила и за провеждането на колективни спортове на закрито, както и посещенията на фитнес центрове, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси, балнеолечебни (медикъл СПА) центрове, СПА центрове, уелнес центрове и таласотерапевтични центрове.

Преустановени се посещенията в игралните зали, казината и заведенията за хранене и развлечения, както и посещенията в търговските центрове тип МОЛ и магазини с нетна търговска площ над 300 кв м, базарите и изложенията на закрито.

Много от въведените забрани обаче не важат за хора със зелен сертификат – преболедували или ваксинирани срещу COVID-19, притежатели на негативен антигенен тест или на тест, удостоверяващ определено количество антитела срещу коронавируса.

Със същата заповед се регламентира и преминаването към онлайн обучение в общините с 14-дневна заболеваемост над 500 на 100 хиляди. Изключение се допуска в училищата, в които се правят COVID тестове регулярно.

Провеждането на събирания от частен характер (кръщенета, сватби и др.) се допуска с участието на не повече от 15 души на закрито и 30 на открито.

На всички пазари, тържища, базари и изложения на открито се създава организация за еднопосочно движение, контрол на влизащите и допускане на не повече от 1 човек на 8 кв м и осигуряване на физическа дистанция от най-малко 1,5 м между посетителите. Работещите и посетителите са длъжни да носят защитна маска за лице. Коледните и новогодишни базари на открито се организират и провеждат след съгласуване със съответната регионална здравна инспекция, която предписва и конкретни противоепидемични мерки.

Работодателите трябва да организират работния процес на работниците/служителите в дистанционна форма (работа от разстояние/надомна работа), където е възможно, като допускат присъствена работа на най-много 50% от персонала.

А работещите в лечебните заведения за болнична помощ, комплексните онкологични центрове, диализните центрове, хосписите и домовете за възрастни хора трябва да притежават валидни документи за ваксинация, преболедуване или изследване за COVID-19.
С втората заповед се въвеждат временни противоепидемични мерки относно влизането в България от други държави. Тази заповед също е в сила от 1.12.2021 г. до 31.03.2022 г. С нея се определя, че влизането в страната ни става съобразно оценка на разпространението на COVID–19 в съответната държава по критерии и поставяне на държавите в цветови зони и се регламентират цветовите зони.