Бързите антигенни тестове и на десетимата българи, пристигнали тази вечер от Република Южна Африка на ГКПП "Дунав мост" при Русе, са отрицателни. Това съобщиха от Регионалната здравна инспекция.

Сънародниците ни пристигнаха малко преди 19:00 ч. на граничния пункт "Дунав мост" с микробус. Трима от тях са от Русе, а останалите - от София. 

Въпреки че резултатът им е отрицателен, всеки от тях ще бъде поставен за 10 дни под карантина.

Българите от Република Южна Африка ще бъдат поставени под карантина у нас


"След като изтече този период, между десетия и дванадесетия ден те ще трябва да си направят и PCR-тест. Ако резултатът е отрицателен, ще бъдат освободени от карантината", обясниха от Регионалната здравна инспекция.

Една от пътуващите е Миглена Христова от Русе. Притеснила се, когато разбрала, че полетът й е отменен. След това научила от българските новини, че Румъния организира полет за своите сънародници от ЮАР.

"Разговаряхме с посолствата на България в ЮАР и в Румъния. Всички бяха много организирани. Благодарим на външното министерство на Румъния, че ни извозиха. В ЮАР обстановката е много спокойна и няма такъв стрес, както е в България. Всички сме здрави, поне така се чувстваме. Ще спазим карантината, тъй като това са правилата", каза Христова.

10 българи се върнаха от ЮАР с румънски полет

Неделина от София, която също е една от пътниците, обясни, че на място там не е имало паника. Тя е била на почивка в ЮАР.

"Обадиха ми се от България, за да ми съобщят за полета. Благодарна съм на румънските власти и на посолствата на България в ЮАР и в Румъния за бързата организация. Целта беше да се приберем. Всички българи са качени с отрицателен PCR-тест на самолета", каза Неделина, но пита как сега да се придвижат до София.

"Всеки трябва да се спасява както може, а сме карантинирани. Всеки трябва да извика личен транспорт, защото на обществен транспорт не е нормално. Къде е организацията за извозването ни до София, за да бъдат предпазени и други граждани от евентуално заразяване. Ще пътувам с личен транспорт до София", каза тя.
БТА