Започва подготовката за военна операция, която никой досега не е виждал, заяви дипломат от ООН
След поредицата от безпрецедентни атаки срещу Израел жертвите са над 800 – сред тях старци, жени и деца. Това заяви пред NOVA посланикът на Израел в България н. пр. Йоси Леви Сфари

„Всеки гражданин на Израел, който е бил близо до терористите, е бил отвлечен или убит”, допълни дипломатът. 

„Не говорим за човешки същества. Това са зверове, които правят неща, които демократичните общества не могат да си представят”, каза още н. пр. Йоси Леви Сфари. 

Атаката на Хамас: Масово клане, много убити и отвлечени на фестивал в Израел (ОБЗОР)

„Израел прави много усилия да подобри икономическото състояние на ивицата Газа. Смятахме, че ако икономическата ситуация в Газа се подобри, ще се подобрят и отношенията. Очевидно тази жестокост е планирана”, подчерта посланикът.

Той категорично заяви, че Израел няма никакво намерение да превзема Газа. „От години „Хамас” са тези, които контролират Газа”, допълни н. пр. Йоси Леви Сфари. Според него подобна атака не може да бъде осъществена без подкрепата на трета страна.

3700 ракети са изстреляни към Израел през последните два дни, посочи дипломатът и допълни, че страната е била изненадана.

Израелският кабинет по сигурността обяви състояние на война

„Хамас” няма уважение към човешките същества. Това е джихад. Готови са да нападат и други места”, твърди посланикът на Израел у нас. 

Той подчерта, че не става въпрос за война между две армии, а за такава с терористична организация. По думите му там няма морал.

Дипломатът благодари на страната ни за помощта, която оказа на израелския народ.

Успешна евакуация от Израел: Правителственият самолет върна втора група българи у нас

 

Започва подготовката за военна операция, която никой досега не е виждал, заяви от своя страна Мирослав Зафиров. Той е дипломат от ООН, участвал в преговорите между Израел и Палестина.

По думите му в момента е много важно конфликтът да не бъде допуснат на север към Ливан. Зафиров допълни, че броят на жертвите от израелска страна е над 700, а по първоначална информация около 100 души са взети за заложници. Сред тях има деца и бременна жена.

„Това не е ескалация, не е някакъв локален конфликт. Тук става въпрос за пълномащабна война, която „Хамас” обяви на Израел”, допълни дипломатът.
nova.bg